Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μακρόν: Κατανοώ την οργή για το κράτος μετά την επίθεση στη Νίκαια

Μακρόν: Κατανοώ την οργή για το κράτος μετά την επίθεση στη Νίκαια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία που εκφώνησε στη Νίκαια, είπε ότι κατανοεί «την οργή» που αισθάνθηκαν πολλοί για το κράτος μετά την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου του 2016 και υποσχέθηκε ότι «θα τηρηθούν όλες» οι δεσμεύσεις όσον αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία που εκφώνησε στη Νίκαια, είπε ότι κατανοεί «την οργή» που αισθάνθηκαν πολλοί για το κράτος μετά την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου του 2016 και υποσχέθηκε ότι «θα τηρηθούν όλες» οι δεσμεύσεις όσον αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατίας.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίθεση, τόνισε ότι δεν θα αποσιωπήσει «τις μομφές που εκφράστηκαν. Ο θυμός πολλών επικεντρώνεται στη δημόσια εξουσία. Και τολμώ να σας πω, ως αρχηγός του κράτους: κατανοώ αυτόν τον θυμό».

«Όταν συμβαίνει το αδιανόητο και καταστρέφει τη ζωή μας, αναζητούμε τις αιτίες. Και τότε το κράτος οφείλει να δει κατάματα τις ευθύνες του. Και αν η Δημοκρατία κώφευε όταν οι γιοι και οι κόρες της της φώναζαν την οδύνη και την οργή τους, δεν θα ήταν Δημοκρατία αλλά ένα καθεστώς υπό κατάρρευση» πρόσθεσε.

«Όμως θέλω επίσης να σας πω: γνωρίζω τους πολιτικούς ηγέτες που ανέλαβαν τότε το βάρος της κατάστασης. Ξέρω την ακεραιότητα και την ανθρωπιά τους. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και μαζί με αυτούς όλες οι κρατικές υπηρεσίες πολέμησαν ακούραστα την τρομοκρατία» είπε χαιρετίζοντας έτσι τις ενέργειες του προκατόχου του και της κυβέρνησής του.

«Θα γίνουν τα πάντα ώστε η Δημοκρατία, το κράτος, η πολιτική να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη σας. Γιατί αυτή η αδιανόητη δοκιμασία αντί να μας διχάσει, μας ενώνει. Το υποσχέθηκα στον δήμαρχό σας, τον Κριστιάν Εστροζί, που κινητοποιήθηκε τόσο πολύ ώστε να δράσει το κράτος» τόνισε, κάνοντας λόγο για μια «συμφιλιωμένη Γαλλία».

Ο Εστροζί και ο Καζνέβ είχαν έρθει σε αντιπαράθεση πέρσι με αφορμή τα μέσα που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια της παραλιακής λεωφόρου της Νίκαιας, την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε στα θύματα και τις οικογένειές τους ότι «το κράτος δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ» όπως δεν θα εγκαταλείψει και «την αναζήτηση για την αλήθεια, για την τιμωρία των ενόχων αλλά και την ανθρώπινη, νομική, οικονομική υποστήριξη που οφείλει στα θύματα».

«Το ξέρω, χρειάζεστε νομική, διοικητική βοήθεια αλλά και βοήθεια για την υγεία, τις μεταφορές, τα παιδιά, την καθημερινότητα. Αυτό θα διασφαλιστεί για όλους. Το εγγυώμαι εδώ» υπογράμμισε.

Ογδόντα έξι κεριά άναψαν, πριν από την άφιξη του γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής.

Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, με στόχο να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ISIS, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και της οργάνωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024