Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οδικός χάρτης Βρυξελλών για το διαζύγιο Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ

Οδικός χάρτης Βρυξελλών για το διαζύγιο Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ

Τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το Brexit παρουσιάζει η Κομισιόν, καταρχήν στα «27» κράτη-μέλη της. Σε δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τουσκ, άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να συζητήσουν μια νέα εμπορική συμφωνία, όσο το Λονδίνο δείχνει ότι προχωρά το διαζύγιο.

Τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το Brexit παρουσιάζει η Κομισιόν, καταρχήν στα «27» κράτη-μέλη της.

Σε δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τουσκ, άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να συζητήσουν μια νέα εμπορική συμφωνία, όσο το Λονδίνο δείχνει ότι προχωρά το διαζύγιο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ έδωσε το στίγμα των προθέσεων των Βρυξελλών: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, οφείλουμε να σκεφτούμε πρώτα τους πολίτες (σαφής αναφορά στους Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία), την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία, τα ζητήματα ασφάλειας σε μια εποχή με έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά και τα χρέη της Βρετανίας στην Ένωση.

Το θέμα των οικονομικών ανοιγμάτων είναι ίσως το πρώτο μεγάλο αγκάθι: ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ δεν αναγνωρίζει απόλυτα το νούμερο που κυκλοφορεί, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν «εκπτώσεις».

Στο σχετικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, μεταξύ αυτών για τη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το κοινοτικό δίκαιο στη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο από την Ένωση, το 2019, και προτού ολοκληρωθεί η νέα εμπορική συμφωνία.

Εφόσον η Βρετανία παραμένει στην ενιαία αγορά για ένα διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει ασφαλώς να τηρήσει και τις λεγόμενες «τέσσερις ελευθερίες»: μετακίνηση πολιτών, αγαθών, προσφοράς υπηρεσιών και ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων.

Το τελικό κείμενο με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ θα μελετήσουν οι αρχηγοί των «27» χωρών-μελών της Ένωσης και αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου.

Οι ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ, συναντήθηκαν στη Μάλτα, από όπου σημείωσαν τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το διαζύγιο:

  • Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Η μεθόριος Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ζήτημα πολύ σημαντικό για το Δουβλίνο
  • Ο λογαριασμός της αποχώρησης, που ενδέχεται να αγγίξει και τα 60 δισ. ευρώ.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έμερι: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα, δίκαια πήρε την πρόκριση»

Τι να κάνει κι ο Ουνάι Έμερι; Παραδέχθηκε το αυτονόητο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024