Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ολάντ: Οφείλουμε να εμποδιστεί η Λεπέν - Αναπόφευκτη η ΕΕ πολλών ταχυτήτων

Ολάντ: Οφείλουμε να εμποδιστεί η Λεπέν – Αναπόφευκτη η ΕΕ πολλών ταχυτήτων

Τον κίνδυνο από την ενίσχυση των ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ, με πιο άμεσο πεδίο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει ο Ολάντ, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «έσχατο καθήκον» του να αποτραπεί η επικράτηση της Λεπέν. Θεωρεί δε αναπόφευκτη τη δημιουργία μίας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων».

Τον κίνδυνο από την ενίσχυση των ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ, με πιο άμεσο πεδίο τις επικείμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζει ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «έσχατο καθήκον» του πριν φύγει από την προεδρία να αποτραπεί η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν.

Θεωρεί δε αναπόφευκτη τη δημιουργία μίας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων», λέγοντας πως ειδάλλως θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων (τη γερμανική Sueddeutsche, τη γαλλική Monde, τον βρετανικό Guardian, την καταλανική Vanguardia, την ιταλική Stampa και την πολωνική Wyborcza) που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, ο Ολάντ αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο του Παρισιού στο χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, υπό το πρίσμα του κινητήριου ρόλου που έχει το ζευγάρι Γαλλίας και Γερμανίας.

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση δυνάμεων όπως το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν: «Ο κίνδυνος υπάρχει, η ακροδεξιά δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη τα τελευταία 30 χρόνια, όμως η Γαλλία δεν θα υποκύψει ποτέ σε αυτές τις δυνάμεις» τόνισε.

«Γνωρίζουμε πως οι αυτές οι εκλογές δεν κρίνουν μόνο το μέλλον της χώρας μας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης» λέει. «Εάν, παρά τις εκτιμήσεις, επικρατήσει η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, θα ξεκινούσε αμέσως την έξοδο από την Ευρωζώνη και ακόμη και από την ΕΕ» προσθέτει, λέγοντας πως «αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστικών, το «έξω από την ΕΕ», αποκλεισμός από τον κόσμο και διαμόρφωση ενός μέλλοντος με φράγματα και σύνορα που τα προστατεύουν σκοπιές» τονίζει.

«Ύστατο καθήκον μου είναι να κάνω τα πάντα ώστε να μην αναλάβει τέτοια βαριά ευθύνη η Γαλλία» λέει χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη βρίσκεται μεν σε κρίση, λέει, «αλλά δεν βυθίζομαι στην απόγνωση». «Θέλω μία Ευρώπη ισχύος, οι Ευρωπαίοι απαιτούν να τους προστατεύει καλύτερα η ΕΕ, να φυλάσσει τα σύνορά της, να είναι εξοπλισμένη απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και να προφυλάσσει τον τρόπο ζωής της και την κουλτούρα της» συνεχίζει.

Αναφέροντας ως προτεραιότητα την κοινή άμυνα, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λέει επίσης ο ακόμη και η άνοδος του Τραμπ στις ΗΠΑ «μας έκανε πιο αποφασιστικούς» σε αυτόν τον τομέα και τονίζοντας πως ειδικά σε αυτό το πεδίο πρέπει «να μείνει ανοικτή η πόρτα» και στη Βρετανία, ασχέτως του Brexit.

Όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ολάντ αναφέρει πως «η Ευρώπη των «27» δεν μπορεί πλέον να είναι ομοιόμορφη». «Για πολύ καιρό στο παρελθόν, η ιδέα μίας Ευρώπης διαφοροποιήσεων, μίας Ευρώπης διαφορετικών ταχυτήτων, προκαλούσε αντιστάσεις, όμως σήμερα είναι μία ιδέα επιβεβλημένη, ειδάλλως η Ευρώπη θα εκραγεί».

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ή θα προχωρήσουμε διαφορετικά από ό,τι μέχρι τώρα είτε δεν θα κάνουμε πλέον τίποτε από κοινού» λέει χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τι εννοεί με ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων, ο Ολάντ εξηγεί: «Στο μέλλον θα έχουμε μία κοινή Συνθήκη, με μία εσωτερική αγορά και επιπλέον για μερικούς ένα κοινό νόμισμα». «Αλλά πλέον αυτού του μπλοκ θα είναι δυνατόν, για όσες χώρες το επιθυμούν, να προχωρήσουν περισσότερο, όπως στην άμυνα, την εναρμόνιση στα φορολογικά ή στο κοινωνικό κράτος ή στην έρευνα, τον πολιτισμό, τη νεολαία» συνεχίζει, προσθέτοντας: «Εν ολίγοις, πρέπει να φανταστούμε διαφορετικά επίπεδα ενοποίησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024