Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ για Τραμπ: Ανησυχούμε, αλλά οφείλουμε να συνομιλούμε

ΕΕ για Τραμπ: Ανησυχούμε, αλλά οφείλουμε να συνομιλούμε

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα την ανησυχία τους για τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τόνισαν ότι πρέπει η ΕΕ να κρατήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ. Την «ενότητα» μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν αφενός από τη μεταναστευτική κρίση και αφετέρου από τις διεθνείς συγκυρίες τόνισαν Τουσκ, Γιούνκερ και Μουσκάτ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Μάλτας -χώρα που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα την ανησυχία τους για τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τόνισαν ότι πρέπει η ΕΕ να κρατήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

«Υπήρξε ανησυχία στα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ για κάποιες από της αποφάσεις της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης και για κάποιες συμπεριφορές που έχουν υιοθετηθεί από την εν λόγω διακυβέρνηση» είπε ο Τζ.Μουσκάτ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της πρωινής συνεδρίας των ηγετών της ΕΕ.

«Δεν υπήρχε αντι-αμερικανικό αίσθημα. Υπήρχε η αίσθηση ότι πρέπει να συνομιλούμε με τις ΗΠΑ -όπως μέχρι τώρα-, αλλά ότι πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί σε θέματα που αφορούν αρχές» τόνισε ο ίδιος.

«Οφείλουμε και θα αντιδρούμε όταν πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχές καταπατώνται» σημείωσε.

Την «ενότητα» μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν αφενός από τη μεταναστευτική κρίση και αφετέρου από τις διεθνείς συγκυρίες τόνισαν Τουσκ, Γιούνκερ και Μουσκάτ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως οι σημερινές «προκλήσεις» μπορούν να γίνουν «απειλές» εάν δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ερωτηθείς, δε, για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Βρετανίας στιςσχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι στο μέλλον, μετά το Brexit θα πρέπει να βασιστούμε στους 27. Ωστόσο, η πρόθεσή μας είναι να έχουμε πολύ δυνατές διατλαντικές σχέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντός ή εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο, όπως συζητήθηκε σήμερα με την Τ. Μέι. Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπήρχε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ και των 28».

Ο Τουσκ ανέφερε πως το καινούργιο ψευδώνυμο που του έδωσαν οι 28 ηγέτες ήταν «ο δικός μας Ντόναλντ», τονίζοντας πως είναι χαρακτηριστικό της ενωτικής διάθεσης που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη στην Ιταλία, ο κ. Μουσκάτ υπογράμμισε πως σ’ ένα τόσο «αμφιλεγόμενο» ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πως οι «28» ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Σε συνέντευξη Τύπου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τόνισε ότι το Βερολίνο πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για αμυντικές δαπάνες -ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για το μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» και δήλωσε πεπεισμένος πως όλες οι πλευρές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων.

Οι 27 ηγέτες (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού) έχουν μια επιπλέον συνεδρίαση πάνω στο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η τελική βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague (pic)

Δείτε πως διαμορφώθηκε η τελική βαθμολογία της Superleague μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024