Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ο εποικισμός «ίσως δεν βοηθά» λέει τώρα ο Τραμπ, στάση αναμονής από το Ισραήλ

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση, που είχε επικριθεί για «ηχηρή σιωπή» στην επέκταση του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος, εμφανίστηκε τελικά προβληματισμένη με την συνέχιση του προγράμματος: «Ίσως δεν βοηθά» στην επίλυση του Παλαιστινιακού, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Στην πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ, ο πρέσβης του στον ΟΗΕ είπε πως «είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί η επίπτωση της δήλωσης» από την αμερικανική ηγεσία.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση, που είχε επικριθεί για «ηχηρή σιωπή» στην επέκταση του ισραηλινού εποικιστικού προγράμματος, εμφανίστηκε τελικά προβληματισμένη με την συνέχιση του προγράμματος: «Ίσως δεν βοηθά» στην επίλυση του Παλαιστινιακού, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ, ο πρέσβης του στον ΟΗΕ είπε πως «είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί η επίπτωση της δήλωσης» από την αμερικανική ηγεσία.

Τόσο η ΕΕ όσο και η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εκφράζονταν πάγια επικριτικά απέναντι στην εποικιστική δραστηριότητά του Ισραήλ. Σχεδόν αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, οι ισραηλινές Αρχές επανεκκίνησαν με «θέρμη» το πρόγραμμα, προχωρώντας σε τρεις ξεχωριστές εγκρίσεις για ανέγερση νέων κατοικιών.

Η ευρωπαϊκή πλευρά είχε αντιδράσει, όμως η νέα ηγεσία στην Ουάσινγκτον δεν έχει πάρει αρχικά θέση.

Το βράδυ της Πέμπτης ωστόσο (ώρα Ουάσινγκτον), ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανέφερε ότι «αν και δεν πιστεύουμε πως η ύπαρξη οικισμών είναι εμπόδιο για την ειρήνη, η ανέγερση νέων οικισμών ή ή επέκταση των υφιστάμενων ίσως θα μπορούσε να μην βοηθά εντελώς».

Στόχος της νέας κυβέρνησης Τραμπ, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, είναι η επίτευξη ειρήνης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και η συνέχιση των συνομιλιών, θέτοντάς το και στο κάδρο της επικείμενης επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις ΗΠΑ (15 Φεβρουαρίου).

Ισραήλ: Νωρίς ακόμη να αποτιμηθεί η δήλωση

Κατά την πρώτη επίσημη αντίδραση του Ισραήλ στη δήλωση του Λευκού Οίκου, έγινε σύσταση να αποφευχθεί η άντληση συμπερασμάτων.

«Είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς» αν θα επηρεαστεί η οικοδομική δραστηριότητα από τη δήλωση, ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον.

«Δεν θα το χαρακτήριζα στροφή 180 μοιρών από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά σίγουρα το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα» είπε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Το θέμα θα συζητηθεί όταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντηθεί με τον πρόεδρο στην Ουάσινγκτον» συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Δεν θα συμφωνούμε πάντοτε σε όλα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024