Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Απορρίφθηκε η προσφυγή να κριθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD

Γερμανία: Απορρίφθηκε η προσφυγή να κριθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό NPD

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι στόχοι του νεοναζιστικού NPD αντιβαίνουν μεν στο Σύνταγμα, αλλά έκρινε πως το κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη Δημοκρατία -οπότε και απέρριψε την προσφυγή να τεθεί εκτός νόμου.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι στόχοι του νεοναζιστικού NPD αντιβαίνουν μεν στο Σύνταγμα, αλλά έκρινε πως το κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη Δημοκρατία -οπότε και απέρριψε την προσφυγή να το θέσει εκτός νόμου.

Για δεύτερη φορά -και, όπως φαίνεται, οριστικά- η γερμανική Δικαιοσύνη αναγνωρίζει στο NPD το δικαίωμα να συνεχίσει να υφίσταται.

Το κόμμα αυτήν την στιγμή δεν έχει κανέναν βουλευτή ούτε σε ομοσπονδιακό ούτε σε κρατιδιακό επίπεδο και βρίσκεται στο ναδίρ της απήχησής του, καθώς μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του έχει στραφεί στη δεξιότερη πτέρυγα του ξενοφοβικού AfD.

Η προσφυγή είχε υποβληθεί πριν από τρία χρόνια από τη γερμανική Άνω Βουλή και ήταν η δεύτερη απόπειρα να απαγορευτεί το «Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα» (NPD). Η προηγούμενη προσπάθεια είχε γίνει το 2003 αλλά τελικά είχε ναυαγήσει επειδή τα στοιχεία σε βάρος του κόμματος είχαν προέλθει από κρατικούς αξιωματούχους που είχαν παρεισφρύσει στο κόμμα.

Το ότι για δεύτερη φορά απορρίπτεται προσφυγή σε βάρος του NPD πρακτικά σχεδόν αποκλείει να υπάρξει κανείς στο μέλλον που να το προσπαθήσει για τρίτη φορά.

Το σκεπτικό: Αντισυνταγματικοί στόχοι, ναι, αλλά αδύναμο…

Για να κριθεί ένα κόμμα αντισυνταγματικό, πρακτικά το γερμανικό πλαίσιο (όπως έχει διαμορφωθεί και με την τελευταία φορά που αγορεύτηκε κόμμα, το 1956 το KPD) θέτει δύο όρους: Αφ’ ενός οι αρχές του κόμματος να είναι αντισυνταγματικές και αφ’ ετέρου το κόμμα να κινείται ώστε να μπορεί να ανατρέψει τη συνταγματική δημοκρατική τάξη.

Η Καρλσρούη έκρινε ουσιαστικά ότι το πρώτο ισχύει για το NPD αλλά όχι το δεύτερο, επειδή το κόμμα είναι πολύ αδύναμο.

Το κόμμα «δεν έχει τη δυνατότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας την απόφαση ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε, να ανατρέψει τη Δημοκρατία, έστω κι αν η ιδεολογία του στρέφεται όντως αντίθετα με τις Αρχές του Συντάγματος.

Κατά την Καρλσρούη, το κόμμα «έχει πολύ μικρή σημασία ώστε να θέσει σε κίνδυνο» την ελευθεριακή [freiheitilche] δημοκρατική συνταγματική τάξη, αναφερόμενο στο σχετικό εδάφιο του Συντάγματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024