Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H όχι και τόσο ρόδινη μετάβαση εξουσίας στο Λευκό Οίκο

H όχι και τόσο ρόδινη μετάβαση εξουσίας στο Λευκό Οίκο

Στην Ουάσινγκτον, η εικόνα που σχηματίζεται από την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ Ομπάμα και Τραμπ δεν είναι και η αρμονικότερη: Από το ζήτημα του Ισραήλ μέχρι τη Ρωσία, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ πιέζουν για αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις. Η εικόνα είναι τέτοια που ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να στηλιτεύσει δημόσια τα «εμπρηστικά εμπόδια που βάζει ο Ομπάμα» -έστω κι αν έπειτα έριξε τους τόνους.

Στην Ουάσινγκτον, η εικόνα που σχηματίζεται από την ενδιάμεση περίοδο μεταξύ Ομπάμα και Τραμπ δεν είναι και η αρμονικότερη: Από το ζήτημα της στάσης απέναντι στο Ισραήλ μέχρι το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ πιέζουν για αντιδιαμετρικές προσεγγίσεις. Η εικόνα είναι τέτοια που ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να στηλιτεύσει δημόσια τα «εμπρηστικά εμπόδια που βάζει ο Ομπάμα» -έστω κι αν στη συνέχεια προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως είχε «πολύ καλό» τηλεφώνημα με τον απερχόμενο πρόεδρο.

Κάθε φορά που ο Λευκός Οίκος αλλάζει κόμμα, η μετάβαση είναι πάντοτε δύσκολη, όμως αυτή τη φορά οι διαφωνίες είναι κάτι παραπάνω από ορατές.

Το χαρακτηριστικότερο των τελευταίων ημερών ήταν το ζήτημα του ψηφίσματος τον ΟΗΕ για τον ισραηλινό εποικισμό: Οι ΗΠΑ, κατ’ εντολή Ομπάμα, απείχαν από την ψηφοφορία ενώ ο Τραμπ είχε προηγουμένως ανοικτά καλέσει για βέτο.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ προχώρησε στο ακόμη πιο ασυνήθιστο βήμα για πρόεδρο που δεν έχει αναλάβει να διαβεβαιώσει το Ισραήλ πως τα πράγματα θα είναι «διαφορετικά» μόλις αναλάβει.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του για το πώς πηγαίνει γενικότερα η διαδικασία μετάβασης. Την Τετάρτη έγραψε στο Twitter: «Κάνω ό,τι μπορώ για να αγνοήσω τις πολλές εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα τα εμπόδια. Νόμιζα ότι θα ήταν ομαλή μετάβαση – μπα!» (στο πρωτότυπο: «NOT»).

Στη συνέχεια ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομπάμα η οποία ήταν «πολύ καλή».

«Με πήρε τηλέφωνο. Είχαμε μία πολύ, πολύ καλή συνομιλία, γενικά για πράγματα, ήταν πολύ, πολύ ωραίο τηλεφώνημα και βασικά πιστεύω πως καλύψαμε αρκετή απόσταση» είπε ο Τραμπ. «Τα επιτελεία μας τα πάνε πολύ καλά και εγώ τα πάω πολύ καλά» μαζί του, συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024