Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κέρι κατακεραυνώνει Ισραήλ: Σκοτώνετε την προοπτική ειρήνης

Κέρι κατακεραυνώνει Ισραήλ: Σκοτώνετε την προοπτική ειρήνης

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνει το μάτι στο Ισραήλ καλώντας το απροκάλυπτα να... «μείνει δυνατό» έως ότου αναλάβει εκείνος τα ηνία, η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί διά στόματος του Τζον Κέρι ότι η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Φανερή η οργή και απογοήτευση του Τζον Κέρι μιλώντας για το Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε εξίσου οργισμένα κάνοντας λόγο για μεροληψία σε βάρος του.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνει το μάτι στο Ισραήλ καλώντας το απροκάλυπτα να… «μείνει δυνατό» έως ότου αναλάβει εκείνος τα ηνία, η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί διά στόματος του Τζον Κέρι ότι η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Φανερή η οργή και απογοήτευση του Τζον Κέρι μιλώντας για το Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε εξίσου οργισμένα κάνοντας λόγο για μεροληψία σε βάρος του.

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην 70λεπτη ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις λίγες εβδομάδες πριν περάσει ο Λευκός Οίκος στα χέρια του Ντ.Τραμπ.

«Δεν μπορούμε για λόγους συνείδησης να μην κάνουμε τίποτε και να μην πούμε τίποτα όταν βλέπουμε την ελπίδα για την ειρήνη να απομακρύνεται» υπογράμμισε ο Κέρι αναφερόμενος στις παραμέτρους που θεωρεί απαραίτητες για τη διευθέτηση της ισραηλοπαλαιστινιακής σύγκρουσης -και τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά ενώ βλέπει την πιθανότητα ειρήνευσης να χάνεται.

Υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτραπεί η έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί τον τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας πως ο στόχος ήταν να συνεχίσει να υπάρχει η πιθανότητα επίτευξης της λύσης δύο κρατών.

Η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και αξιώνει να σταματήσει, στην οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόβαλε βέτο, γεγονός που προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, είχε «στόχο να προστατευθεί η (πιθανότητα) μιας λύσης δύο κρατών», εξήγησε ο Κέρι.

Κατά τον ίδιο το Ισραήλ δεν θα εξασφαλίσει «ποτέ αληθινή ειρήνη» με τον αραβικό κόσμο εάν δεν καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία θα βασίζεται στο ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα ζουν στα δικά τους δύο κράτη.

Ο Τζον Κέρι κατηγόρησε Ισραήλ πως έχει αποδυθεί σε ένα «εξαντλητικό σχέδιο» να ιδιοποιηθεί εδάφη στη Δυτική Όχθη. Και υπογράμμισε πως η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης υπέρ των εποίκων οδεύει στο «να σφραγίσει το μέλλον του Ισραήλ».

Οργισμένη ήταν η ισραηλινή αντίδραση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου -ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών σε προσωπική σύγκρουση με τον Μπαράκ Ομπάμα- να χαρακτηρίζει μεροληπτική ενάντια στο Ισραήλ την ομιλία του Τζον Κέρι.

«Όπως και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι προώθησε στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η ομιλία του σήμερα το βράδυ στράφηκε ενάντια στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πως ο Κέρι στην ομιλία του «αναφέρθηκε με εμμονή στην εποικιστική δραστηριότητα», στην οποία η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται έντονα.

Και κατηγόρησε τον Κέρι ότι στην ομιλία του δεν προσέγγισε «την ρίζα της σύγκρουσης -την άρνηση των Παλαιστινίων [να δεχθούν] την ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024