Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική έξοδος αμάχων από το Χαλέπι, απομακρύνθηκαν παγιδευμένα ορφανά

Μαζική έξοδος αμάχων από το Χαλέπι, απομακρύνθηκαν παγιδευμένα ορφανά

Περισσότεροι από 4.500 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Δευτέρας το ανατολικό Χαλέπι παράλληλα με την απομάκρυνση αμάχων από τα δύο σιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ. Από το Χαλέπι απομακρύνθηκαν δεκάδες παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο, καθώς και η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι των tweets από το μέτωπο του πολέμου. Συνολικά 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής αφότου το ανατολικό Χαλέπι ανακαταλήφθηκε από το καθεστώς Άσαν. Στο ΣΑ εγκρίθηκε η συμβιβαστική πρόταση για αποστολή παρατηρητών.

Περισσότεροι από 4.500 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Δευτέρας τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου μετά την επανεκκίνηση της διαδικασίας εκκένωσης -παράλληλα με την απομάκρυνση αμάχων από σιτικά χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ.

Από το Χαλέπι απομακρύνθηκαν δεκάδες παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω τραυμάτων και αφυδάτωσης. Μακριά από το Χαλέπι και η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι που συγκλόνισε με τα tweets του από την εμπόλεμη ζώνη.

Συνολικά 20.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι της Συρίας, περιλαμβανομένων 4.500 ανθρώπων από τα ξημερώματα της Δευτέρας και έπειτα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεκάδες λεωφορεία στα οποία επιβιβάστηκαν χιλιάδες πολίτες από τη μικρή περιοχή που είχε παραμείνει στον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι έφθασαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές δυτικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ και το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκκένωση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία, τον κύριο υποστηρικτή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει κάποιες από τις μεγάλες οργανώσεις των ανταρτών.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα πως την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διπλωματίας Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Χαλεπίου.

Ανάμεσα στους αμάχους που απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το ανατολικό Χαλέπι βρίσκονται 47 παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο στην περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ανακοίνωσε η Unicef.

«Σήμερα το πρωί τα 47 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε ένα ορφανοτροφείο στο ανατολικό Χαλέπι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση λόγω των τραυμάτων τους και της αφυδάτωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης Γκέερτ Καπελέρε.

Η Unicef για τα παιδιά και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν επίσης στην επανένωση άλλων παιδιών, τα οποία απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες, με τις οικογένειές τους, τους παρέχουν ιατρική φροντίδα και χειμερινά ρούχα.

«Ναι» του ΣΑ του ΟΗΕ στην αποστολή παρατηρητών

Το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα να αναπτυχθούν παρατηρητές του οργανισμού στο Χαλέπι για να επιβλέψουν τις απομακρύνσεις και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων.

Την πρόταση υπερψήφισε και η Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η πρόταση «θα επιτρέψει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Συρία, έπειτα από τους «αναβλητικούς ελιγμούς και τους φραγμούς» που αντιμετωπίστηκαν.

Η απόφαση αυτή, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ στο Χαλέπι για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης κυρίως των αμάχων, «αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο σε μια ανακωχή και τη διαπραγμάτευση της πολιτικής λύσης που περιμένει με αδημονία ο συριακός λαός και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του ΣΑ, είχε απειλήσει να προβάλει βέτο.

Η απόφαση καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν να φροντίσει να αναπτυχθεί το ταχύτερο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ που βρίσκεται ήδη στη Συρία προκειμένου να υπάρξει «επαρκής, αμερόληπτη και άμεση επίβλεψη» της διαδικασίας «απομάκρυνσης από τις περιοχές του Χαλεπιού (οι οποίες τελούν) υπό πολιορκία».

Στόχος της Γαλλίας, τόνισε ο γάλλος πρεσβευτής στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, είναι να «αποφευχθεί μια νέα Σρεμπρένιτσα» -αναφερόμενος στην πόλη της Βοσνίας όπου το 1995 διαπράχθηκε η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το καθεστώς της Συρίας θα επιτρέψει την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΗΕ στη ρημαγμένη πόλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024