Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται η απομάκρυνση από το Χαλέπι, χιλιάδες έχουν φύγει

Συνεχίζεται η απομάκρυνση από το Χαλέπι, χιλιάδες έχουν φύγει

Η αποχώρηση των ανταρτών από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου συνεχίζεται την Παρασκευή ακόμη και με ιδιωτικά αυτοκίνητα, με τη ρωσική πλευρά να μιλά πάνω από 6.400 που έχουν ήδη αποχωρήσει. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις από το Χαλέπι κατηγορούν σε υπόμνημά τους προς τον ΟΗΕ τη Ρωσία για επιδρομές με θύματα αμάχους που φτάνουν τους 1.207 ενώ η κρίση στο Χαλέπι ήταν «παρούσα» και στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Συνόδου.

Η αποχώρηση των ανταρτών από περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου συνεχίζεται την Παρασκευή ακόμη και με ιδιωτικά αυτοκίνητα, με τη ρωσική πλευρά να μιλά πάνω από 6.400 που έχουν ήδη αποχωρήσει. Η Άγκυρα κάνει λόγο για ενδεχόμενο στήσιμο καταυλισμών σε δύο σημεία κοντά στα συροτουρκικά σύνορα για τη μεταφορά όσων απομακρύνονται από το Χαλέπι.

Την ίδια στιγμή, οργανώσεις από το Χαλέπι κατηγορούν σε υπόμνημά τους προς τον ΟΗΕ τη Ρωσία για επιδρομές με θύματα αμάχους που φτάνουν τους 1.207 ενώ η κρίση στο Χαλέπι ήταν «παρούσα» και στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Συνόδου, με κατηγορίες σε βάρος Ρωσίας και Ιράν.

Το πρωί της Παρασκευής, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι τις προηγούμενες 24 ώρες. Σε αυτές οποίους περιλαμβάνονται κατά τη Μόσχα και 3.000 αντικαθεστωτικοί.

Αναφορές και από άλλες πλευρές επιβεβαιώνουν την εικόνα πως η επιχείρηση εκκένωσης ανεβάζει ρυθμούς.

Η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μιλούσε το πρωί της Παρασκευής για 50 λεωφορεία που συμμετέχουν -αρκετά δηλαδή περισσότερο από ό,τι την Πέμπτη. Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες (σε Reuters και οργανώσεις) αναχωρήσεις γίνονται πλέον ακόμη και με αυτοκίνητα.

Όσον αφορά τον αριθμό όσων έχουν απομακρυνθεί, οι αναφορές αποκλίνουν. Ενώ η ρωσική πλευρά το πρωί της Παρασκευής είχε μιλήσει για 6.300, το Συριακό Παρατηρητήριο μιλούσε για 3.000 (εκ των οποίων οι 600 αντικαθεστωτικοί) ενώ η τουρκική πλευρά, η οποία είχε ρόλο στην κατάρτιση της συμφωνίας για απομάκρυνση, έκανε την ίδια περίπου ώρα λόγο για 7.000 που έχουν ήδη φύγει, όπως ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στη συνέχεια τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters, έχουν καθοριστεί δύο σημεία κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, εντός της συριακής περιοχής, όπου «ενδεχομένως» θα μπορούσαν να στηθούν καταυλισμοί για μέχρι και 80.000 άτομα. Οι εκτιμήσεις πάντως, σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκονται στην περιοχή των 35.000.

Λευκά Κράνη: Οι ρωσικές επιδρομές σκότωσαν 1.207 αμάχους

Την ώρα που και οι ευρωπαίοι ηγέτες επέρριψαν ευθύνη στη Ρωσία για τα πλήγματα σε αμάχους, η ομάδα «Λευκά Κράνη» στο Χαλέπι -εθελοντές για παροχή ιατρικών υπηρεσιών- μαζί με άλλες οργανώσεις στράφηκαν σε ερευνητές του ΟΗΕ, αναφέροντάς τους ότι οι ρωσικές επιδρομές ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων αμάχων στο Χαλέπι.

Σε επιστολή στους στους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, οι οργανώσεις μιλούν για 1.207 νεκρούς αμάχους σε ρωσικές επιδρομές μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, εκ των οποίων οι 380 ήταν παιδιά.

Την επιστολή υπογράφουν τα Λευκά Κράνη και οι οργανώσεις «Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ο «Συνασπισμός Ανεξάρτητων Γιατρών» και το «Κέντρο Καταγραφής Παραβιάσεων».

Οι οργανώσεις μιλούν για 304 περιστατικά επιδρομών και πληγμάτων που αποδίδουν «με πολύ μεγάλη πιθανότητα» στις ρωσικές δυνάμεις. Στην επιστολή επικαλούνται μαρτυρίες στοιχεία που φέρονται να τις επιβεβαιώνουν, μεταξύ των οποίων βιντεοσκοπημένο υλικό που καταγράφει τα αεροσκάφη.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δεν είχε αρχικά προχωρήσει σε σχόλιο, όπως αναφέρει το Reuters. Η Μόσχα έχει αναφέρει πως είχε σταματήσει τα πλήγματα στα μέσα Οκτωβρίου.

Τον Οκτώβριο, το γραφείο του Ύπατου Επιτρόπου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε καταστήσει υπεύθυνες «τις συριακές δυνάμεις και τους υποστηρικτές τους» για τη «συντριπτική πλειονότητα» των θυμάτων μεταξύ αμάχων στο Χαλέπι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024