Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέφτει το Χαλέπι, ωμότητες των καθεστωτικών δυνάμεων φοβάται ο ΟΗΕ

Πέφτει το Χαλέπι, ωμότητες των καθεστωτικών δυνάμεων φοβάται ο ΟΗΕ

Καθώς οι θέσεις των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι έχουν καταρρεύσει σχεδόν εξ ολοκλήρου, σύροι αξιωματικοί αναφέρουν πως οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ βρίσκονται «στις τελευταίες στιγμές πριν κηρύξουν τη νίκη» σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης. Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία καθιστά «υπόλογες τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας για κάθε ωμότητα που διαπράττουν οι προελαύνουσες δυνάμεις».

Καθώς οι θέσεις των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι έχουν καταρρεύσει σχεδόν εξ ολοκλήρου, σύροι αξιωματικοί αναφέρουν πως οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Άσαντ βρίσκονται «στις τελευταίες στιγμές πριν κηρύξουν τη νίκη» σε μία από τις πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία καθιστά υπεύθυνο το συριακό καθεστώς αλλά και τη Ρωσία για βιαιοπραγίες, την ώρα που ανεπιβεβαίωτες αναφορές μιλούν για εκτελέσεις αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες.

«Οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας είναι υπόλογες για κάθε και για όλες τις ωμότητες που διαπράττουν τώρα οι παραστρατιωτικές ομάδες που νικούν στο Χαλέπι» ανέφερε ο σύμβουλος του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν υπογράμμισε την ανησυχία του για τις αναφορές βιαιοπραγιών από το Χαλέπι.

«Ο Γενικός Γραμματέας διαμηνύει τη σοβαρή του ανησυχία σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και έχει δώσει οδηγίες στον ειδικό απεσταλμένο του για τη Συρία να βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέρη» ανέφερε ο εκρπόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντουγιάριτς.

Μετά την περαιτέρω επέκταση της ζώνης που ελέγχουν οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η ζώνη των αντικαθεστωτικών συρρικνώθηκε μέσα σε μερικές ώρες.

Ακτιβιστές και μαρτυρίες που επικαλείται το βρετανικό Reuters από τον μικρό θύλακα των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 79 άμαχοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στα τμήματα Φαρντούς και Σαλιχίν από παραστρατιωτικές ομάδες που πρόσκεινται στο καθεστώς.

Στον έλεγχο του Άσαντ τα αστικά κέντρα

Με την πτώση του Χαλεπίου να θεωρείται ουσιαστικά τετελεσμένη, η πλήρης ανακατάληψή του από τον συριακό στρατό σημαίνει πως ο Άσαντ θα ελέγχει πλέον και τα πέντε κύρια αστικά κέντρα της Συρίας -Δαμασκό, Χομς, Χαμάς, Λαττάκεια και, πλέον, το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η μάχη για το Χαλέπι είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012, οπότε και τμήμα του βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Τις τελευταίες ώρες, σύρος αξιωματικός που επικαλείται το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως «ζούμε τις ύστατες στιγμές πριν τη νίκη» στο Χαλέπι.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από πανηγυρισμούς τη νύχτα στα δυτικά τμήματα του Χαλεπίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024