Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ σπάει το πρωτόκολλο και μιλά με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Ο Τραμπ σπάει το πρωτόκολλο και μιλά με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε απευθείας με την πρόεδρο της Ταϊβάν, παραβιάζοντας το αμερικανικό πρωτόκολλο το οποίο ίσχυε από το 1979, όταν οι επίσημες σχέσεις Ταϊβάν - ΗΠΑ είχαν διακοπεί πλήρως. Η πρώτη αντίδραση από την Κίνα ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν. Το τηλεφώνημα είχε συμφωνηθεί από πριν, λέει η Ταϊβάν.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε απευθείας με την πρόεδρο της Ταϊβάν, παραβιάζοντας το αμερικανικό πρωτόκολλο το οποίο ίσχυε από το 1979, όταν οι επίσημες σχέσεις Ταϊβάν – ΗΠΑ είχαν διακοπεί πλήρως.

Η ομάδα του Τραμπ είπε ότι ο ίδιος και η Τσάι Ινγκ-γουέν αναφέρθηκαν σε «στενές οικονομικές, πολιτικές σχέσεις και σε ζητήματα ασφαλείας» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταϊβάν, σε τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία της προέδρου της Ταϊβάν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία κακή αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς παρ’ όλο που η Κίνα περιορίστηκε να μιλήσει για «μικροπρεπή ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα εξοργίσει την κινεζική ηγεσία πριν ακόμα ο Τραμπ αναλάβει επισήμως καθήκοντα προέδρου.

Ο ίδιος ο Τραμπ ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter μήνυμα, στο οποίο ανέφερε ότι η Τσάι Ινγκ – γουέν του τηλεφώνησε -τονίζοντας το «μου τηλεφώνησε», κατανοώντας προφανώς τις πολιτικές προεκτάσεις της συνομιλίας αυτής- για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι σηματοδότησε μια ρήξη με την αμερικανική διπλωματική πρακτική δεκαετιών και είναι η πρώτη τέτοια επαφή ανάμεσα σε ΗΠΑ και την Ταϊβάν αφότου ο τότε αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ υιοθέτησε την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ο Τραμπ, ο εκλεγμένος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα μέσω Twitter: «Είναι παράξενο πώς οι ΗΠΑ πωλούν στην Ταϊβάν στρατιωτικό εξοπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά εγώ δεν επιτρέπεται να δεχθώ ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία.

Η Τσάι Ινγκ – γουέν εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο. Η Κίνα θεωρεί ότι προσπαθεί να αναγνωριστεί η Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διατηρηθεί το status quo με την Κίνα.

Η τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της «αδιαίρετης Κίνας» που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Ουάνγκ σε ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις, ούτε θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο εκπρόσωπος της προέδρου της Ταϊβάν, Άλεξ Χουάνγκ, σημείωσε ότι το τηλεφώνημα είχε συμφωνηθεί από πριν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Έβαν Μεντέιρος, πρόεδρος για θέματα Ασίας στο συμβούλιο ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε στους Financial Times ότι «η κινεζική ηγεσία θα θεωρήσει την κίνηση του Τραμπ ως άκρως προκλητική, ιστορικών διαστάσεων (κίνηση)».

«Ανεξαρτήτως του εάν ήταν ηθελημένο ή τυχαίο, αυτό το τηλεφώνημα θα αλλάξει βαθιά τις αντιλήψεις της Κίνας για τις στρατηγικές προθέσεις του Τραμπ προς το αρνητικό. Με αυτή την κίνηση, ο Τραμπ βάζει τις βάσεις για μία συνεχή έλλειψη εμπιστοσύνης και έναν στρατηγικό ανταγωνισμό στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας» σημείωσε ο ίδιος.

Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024