Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Μια ακόμα πρωθυπουργική φωνή υπέρ νέου δημοψηφίσματος

Brexit: Μια ακόμα πρωθυπουργική φωνή υπέρ νέου δημοψηφίσματος

Μετά τον Τόνι Μπλερ (πρωθυπουργός των Εργατικών από το 1997 έως το 2007) που μίλησε ανοικτά για δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ένας ακόμα πρώην πρωθυπουργός ο Συντηρητικός Τζον Μέιτζορ (το διάστημα 1990-1997) ήρθε να πει κάτι παρόμοιο.

Μετά τον Τόνι Μπλερ (πρωθυπουργός των Εργατικών από το 1997 έως το 2007) που μίλησε ανοικτά για δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία, ένας ακόμα πρώην πρωθυπουργός ο Συντηρητικός Τζον Μέιτζορ (το διάστημα 1990-1997) ήρθε να πει κάτι παρόμοιο.

Υπάρχει λόγος και απόλυτα αξιόπιστος να στηθεί νέα κάλπη για το Brexit, είπε ο Τζον Μέιτζορ, ο πολιτικός που διαδέχθηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία και χάρισε τέταρτη εκλογική νίκη στους Συντηρητικούς το 1992, για να «υποφέρει» όμως από το ίδιο του το κόμμα, λόγω Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Μιλώντας σε ιδιωτικό δείπνο, ο σερ Τζον Μέιτζορ φέρεται να είπε στους παρευρισκόμενους ότι το 48% των πολιτών που ψήφισαν παραμονή στην ΕΕ, πρέπει να ακουστούν και όχι να πέσουν θύματα «της τυραννίας της πλειοψηφίας».

Πάντως, φαίνεται να έσπευσε να διευκρινίσει ότι το αποτέλεσμα του Ιουνίου είναι σεβαστό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η χώρα να μείνει όσο πιο κοντά γίνεται στην Ένωση.

«Η τυραννία της πλειοψηφίας δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να έχει θέση στη δική μας δημοκρατία είπε.

Η τοποθέτηση του Μέιτζορ αναμένεται να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην συντηρητική πρωθυπουργό Τερίσα Μέι, η οποία καλείται να βρει τον οδηγό για την έξοδο από την Ένωση.

Η ίδια επιμένει ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2017, ωστόσο, πρόσφατη αναφορά αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει καν τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή μια τέτοια πολύπλοκη διαδικασία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, πάντως, δήλωσε άγνοια για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα για την κυβέρνηση: οι Ανώτατοι Δικαστές αποφάνθηκαν ότι το Brexit απαιτεί την εμπλοκή της Νομοθετικής Εξουσίας (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων), γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το σχέδιο.

Εν τω μεταξύ, αν υπάρχει ένας υπουργός που, εμμέσως πλην σαφώς, απομυθοποιεί το «όνειρο» του Brexit είναι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ: Στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, στον οποίο πλέον αναμένεται ανάπτυξη με βραδύτερους ρυθμούς, σημείωσε ότι το Brexit θα φέρει «τρύπα» που θα οδηγήσει σε επιπλέον δανεισμό 122 δισ. λιρών (περίπου 142 δισ. ευρώ).

Και στο βάθος υπάρχει πάντα και το θέμα της Σκωτίας (που ψήφισε Remain) και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024