Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση σε αεροδρόμιο του Βερολίνου «α λα Βέλγιο» σχεδίαζε ο επίδοξος βομβιστής

Επίθεση σε αεροδρόμιο του Βερολίνου «α λα Βέλγιο» σχεδίαζε ο επίδοξος βομβιστής

Τα στοιχεία στην υπόθεση του 22χρονου Σύρου που συνελήφθη στη Λειψία, χάρη στην παρέμβαση συμπατριωτών του, σχηματίζουν την εικόνα πως η Γερμανία βρέθηκε κοντά σε επίθεση «α λα Βρυξέλλες» -στόχος, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ήταν ένα από τα δύο αεροδρόμια του Βερολίνου. Ενδεικτική του συναγερμού, η προσωρινή εκκένωση σταθμού στο Ράστατ. Η υπόθεση έχει προστεθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, στη συζήτηση για τους Σύρους στη Γερμανία, με τους μεν να δείχνουν στον δράστη και τους δε στους Σύρους που τον έδεσαν μέχρι να έρθει η Αστυνομία.

Τα στοιχεία στην υπόθεση του 22χρονου Σύρου που συνελήφθη στη Λειψία, χάρη στην παρέμβαση συμπατριωτών του, σχηματίζουν την εικόνα πως η Γερμανία βρέθηκε κοντά σε επίθεση «α λα Βρυξέλλες»: Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως ο συλληφθείς είχε σχέσεις με την ISIS και στόχος του φαίνεται πως ήταν ένα από τα δύο αεροδρόμια του Βερολίνου.

Η υπόθεση έχει επίσης προστεθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, στη συζήτηση για τους Σύρους στη Γερμανία, με τους μεν να δείχνουν στον δράστη και τους δε στους Σύρους που τον έδεσαν μέχρι να έρθει η Αστυνομία.

Ενδεικτική του συναγερμού ήταν η άμεση εκκένωση την Τρίτη σιδηροδρομικού σταθμού στο Ράστατ (νοτιοδυτική Γερμανία) έπειτα από «ενδεχόμενη απειλή βόμβας». Η αστυνομία ανέφερε πως από την έρευνα στον σταθμό δεν προέκυψε τίποτε.

Στο διαμέρισμα που διέμενε ο 22χρονος Τζαμπέλ Αλμπάκρ στο Κέμνιτς (κοντά στα σύνορα με την Τσεχία), είχε βρεθεί «ικανή ποσότητα» ισχυρών εκρηκτικών το Σάββατο. Η αστυνομία δεν είχε καταφέρει να τον συλλάβει και βρισκόταν σε συναγερμό μέχρι τον εντοπισμό του τη νύχτα προς Δευτέρα.

Ενδιάμεσα, ο φυγάς πλέον Αλμπάκρ είχε απευθυνθεί σε Σύρο τον οποίο συνάντησε στον σιδηροδρομικό σταθμό στη Λειψία ζητώντας του βοήθεια. Ο Σύρος τον οδήγησε σε διαμέρισμα, όπου και, έχοντας αντιληφθεί ότι επρόκειτο για τον καταζητούμενο, τον ακινητοποίησε με τη βοήθεια άλλων και ενημέρωσε την Αστυνομία.

Επίσημα, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως ο 22χρονος, που βρισκόταν υπό παρακολούθηση την περασμένη εβδομάδα, είχε σχέσεις με μέλη της ISIS και είχε ουσιαστικά μαζέψει, την ημέρα που έγινε η πρώτη έφοδος στο Κέμνιτς, ό,τι χρειαζόταν για να προχωρήσει στην επίθεση.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού (BfV), Χανς Γέοργκ Μάασεν, μιλώντας στο ARD, οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν πως «αρχικά εξέταζε να διενεργήσει επίθεση σε συρμούς και στη συνέχεια το σχέδιο έγινε πιο συγκεκριμένο για αεροδρόμια στο Βερολίνο». Η γερμανική πρωτεύουσα, υπενθυμίζεται, εξυπηρετείται αυτή την στιγμή από δύο αερολιμένες.

Προηγoυμένως, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας (όπου βρίσκεται το Κέμνιτς) είχε αναφέρει πως το σχέδιο του 22χρονου είχε «πολλές ομοιότητες με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες».

Σε τι ακριβώς συνίσταται η διασύνδεση με μέλη ή μέλος την ISIS δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Οι πρόσφατες, «μικρής κλίμακας», επιθέσεις σε Άνσμπαχ και Βύρτσμπουργκ είχαν γίνει από δράστες που φαίνεται ότι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ γρήγορα αλλά βρίσκονταν σε επαφή με «καθοδηγητές» της ISIS. Εκείνες ωστόσο είχαν γίνει με μέσα σχετικά εύκολο να βρεθούν, ενώ τα εκρηκτικά στην υπόθεση Κέμνιτς/Λειψίας ήταν, όπως επιβεβαιώθηκε, τύπου TAPT, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024