Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Κι αν ο Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους, είναι έξυπνος» λένε οι σύμμαχοί του

«Κι αν ο Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους, είναι έξυπνος» λένε οι σύμμαχοί του

Στο προσκήνιο της μάχης για το Λευκό Οίκο επανέρχεται το ζήτημα του αν πλήρωσε φόρους ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αρνηθεί να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις, με τους New York Times να υποστηρίζουν ότι βρήκαν με ποιον τρόπο ο μεγιστάνας μπορεί να κατάφερνε για χρόνια νόμιμα να μην πληρώνει -επειδή είχε συσσωρεύσει καταστροφικές ζημιές. «Όλα αυτά δείχνουν πως ο Τραμπ είναι έξυπνος» λένε οι σύμμαχοί του πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με την Κλίντον...

Στο προσκήνιο της μάχης για το Λευκό Οίκο επανέρχεται το ζήτημα του αν πλήρωσε φόρους ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αρνηθεί να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις, με τους New York Times να υποστηρίζουν ότι βρήκαν με ποιον τρόπο ο μεγιστάνας μπορεί να κατάφερνε για χρόνια νόμιμα να μην πληρώνει -επειδή είχε συσσωρεύσει καταστροφικές ζημιές. «Όλα αυτά δείχνουν πως ο Τραμπ είναι έξυπνος» λένε οι σύμμαχοί του πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με την Κλίντον…

Ο Τραμπ έχει επικριθεί για την πεισματική του άρνηση, σε αντίθεση με την πρακτική όλων των υποψήφιων για την προεδρία τις τελευταίες δεκαετίες, να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις -για τους επικριτές του, επειδή πιθανότατα δείχνουν πως δεν έχει πληρώσει φόρους. Επικαλείται το ότι η εφορία έχει σε εξέλιξή έλεγχο του «φακέλου» του αλλά (σε μία ασυνήθιστη κίνηση) και η ίδια η υπηρεσία είχε βγει να επισημάνει πως αυτό είναι άσχετο και δεν εμποδίζει τη δημοσίευση των στοιχείων του.

Οι New York Times (ΝΥΤ) επέστρεψαν στη συζήτηση με ένα ντοκουμέντο: Δημοσίευσαν στοιχεία που υποστηρίζουν πως προέρχονται από τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, λέγοντας πως «ανώνυμη πηγή» τούς έδωσε τις πρώτες σελίδες.

Εκεί φαίνεται, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ότι το 1995 ο Τραμπ είχε δηλώσει ζημιές 916 εκατ. δολαρίων (για την ακρίβεια, 915.729.293 δολάρια). Αυτό ήταν μετά το ναδίρ της επιχειρηματικής του πορείας στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90.

Από αυτό και μόνο, ο νόμος είναι τέτοιος που θα επέτρεπε στον Τραμπ να μην πληρώνει φόρους (σε ομοσπονδιακό επίπεδο) για τα επόμενα 18 χρόνια, λένε οι New York Times.

To ότι ο Τραμπ δεν ήταν υπόδειγμα επιτυχημένου επιχειρηματία στις αρχές του ’90 είναι πασίγνωστο και αν έτσι τελικά όντως διαμορφώθηκε η «στρατηγική» των λογιστών του είναι απολύτως νόμιμο.

Όμως αυτό θα σήμαινε ότι στο τέλος ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωσε σεντ σε φόρους, και μάλιστα ενώ συνέχιζε και στις «δύσκολες εποχές» να συντηρεί έναν όχι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων τρόπο ζωής, καλεί τους Αμερικανούς που παλεύουν να πληρώσουν τα χρέη τους να τον εμπιστευτούν για να τους «φτιάξει το σύστημα».

Εδώ εμφανίστηκαν οι πολιτικοί σύμμαχοι του Τραμπ για να τον υπερασπιστούν. Ο Κρις Κρίστι (κυβερνήτης Νιου Tζέρσεϊ) συμπέρανε, μιλώντας στο Fox, πως το άρθρο των NYT είναι «πάρα, πάρα πολύ καλό για τον Τραμπ» επειδή, εκτός του ότι δεν δείχνει παρανομία, «αποδεικνύει την ιδιοφυία του Τραμπ».

Ανάλογη ήταν και η επιχειρηματολογία του Ρούντι Τζουλιάνι: «Είναι ιδιοφυία επειδή ξέρει να εκμεταλλεύεται τα νομικά εργαλεία που υπάρχουν» είπε, ρωτώντας ρητορικά εάν «δεν είναι κάποιος με τέτοια οικονομική ιδιοφυία καλύτερος για τις ΗΠΑ από μία γυναίκα που το μόνο που έχει παράξει στη ζωή της είναι πολλή δουλειά για το FBI ώστε να ερευνήσει τα e-mail της».

Η εκστρατεία του Τραμπ, όπως μεταδίδει το BBC, περιορίστηκε στο ότι τα ντοκουμέντα που επικαλούνται οι ΝΥΤ αποκτήθηκαν «με παράνομο τρόπο».

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ευθέως στο δημοσίευμα, όμως σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: «Γνωρίζω την περίπλοκη φορολογική μας νομοθεσία καλύτερα από οποιονδήποτε έχει βάλει ποτέ υποψηφιότητα για πρόεδρος και είμαι ο μοναδικός που μπορεί να τους φτιάξει».

Ναι μεν δεν προκύπτει καμία παρανομία από την πλευρά του Τραμπ βάσει των αναφορών του ΝΥΤ, όμως η υπόθεση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εκστρατεία -πέραν των περί «νομίμου και ηθικού». Ο Τραμπ έχει χτίσει την εκστρατεία του στην εικόνα του επιτυχημένου επιχειρηματία και, όσο κι αν οι δυσκολίες του το ’90 ήταν γνωστές, ο αριθμός των 916 εκατ. ευρώ έχει ένα ξεχωριστό βάρος από μόνος του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024