Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με το βλέμμα στο ακόμη αποκλεισμένο Χαλέπι η συριακή εκεχειρία

Με το βλέμμα στο ακόμη αποκλεισμένο Χαλέπι η συριακή εκεχειρία

Το Χαλέπι γίνεται η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της δύσκολης συμφωνίας για εκεχειρία στη Συρία, με την πόλη να περιμένει φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας την Παρασκευή -ενώ στρατός και ένοπλες ομάδες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν από την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί προς την πόλη. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, με τη Γαλλία να υπογραμίζει πως η υπόθεση του Χαλεπίου είναι «κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας».

Το Χαλέπι γίνεται η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της δύσκολης συμφωνίας για εκεχειρία στη Συρία, με την πόλη να περιμένει φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας την Παρασκευή -ενώ στρατός και ένοπλες ομάδες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να αποχωρούν από την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί προς την πόλη.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, με τη Γαλλία να υπογραμίζει πως η υπόθεση του Χαλεπίου είναι «κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας».η

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων από την κύρια οδική αρτηρία, αν και μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν είχε ακόμη, όπως μεταδίδει το Reuters, σημειωθεί κινητικότητα.

Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως η προγραμματισμένη αποχώρηση θα γίνει σε στάδια.

Στο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται η έναρξη παράδοσης φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας την Παρασκευή, μετά την αποχώρηση, κάτι ωστόσο για το οποίο ομάδες αντικαθεστωτικών στην πόλη -όπως η ομάδα Fastaqim, στελέχη της οποίας επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο- δεν δηλώνουν αισιόδοξα.

Η συμφωνία για εκεχειρία, στην οποία είχαν καταλήξει ΗΠΑ και Ρωσία έπειτα από δύσκολες διαβουλεύσεις, είχε αρχικά τεθεί σε ισχύ το βράδυ της Δευτέρας για δύο ημέρες και ανανεώθηκε για άλλο ένα 48ωρο.

Έχουν υπάρξει μεν αρκετές εκατέρωθεν κατηγορίες για παραβίασή της, όμως σε γενικές γραμμές φαίνεται να τηρείται.

Το Χαλέπι, που τους τελευταίους μήνες είναι το σημαντικότερο μέτωπο της Συρίας, είναι πλέον το επίκεντρο της συριακής κρίσης. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε την Πέμπτη πως θεωρεί την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας «δοκιμασία κλειδί», λέγοντας πως χωρίς παράδοση βοήθειας η συμφωνία εκεχειρίας «δεν είναι αξιόπιστη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024