Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πακέτο-μαμούθ ΗΠΑ προς Ισραήλ για στρατιωτική βοήθεια 38 δισ. δολαρίων

Πακέτο-μαμούθ ΗΠΑ προς Ισραήλ για στρατιωτική βοήθεια 38 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την χορήγηση νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δεκαετούς διάρκειας που πρόκειται να υπογραφεί εντός των επόμενων ωρών. Επισήμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το ύψος του πακέτου, σύμφωνα ωστόσο με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ το ύψος της βοήθειας φέρεται να φτάνει τα 38 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο πακέτο που έχει παράσχει ποτέ η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την χορήγηση νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας δεκαετούς διάρκειας που πρόκειται να υπογραφεί εντός των επόμενων ωρών, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Επισήμως δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το ύψος του πακέτου, σύμφωνα ωστόσο με συγκλίνουσες αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ το ύψος της βοήθειας φέρεται να φτάνει τα 38 δισ. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει παράσχει ποτέ η Ουάσινγκτον. Οι αναφορές θέλουν τη βοήθεια να ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για δέκα χρόνια, σημαντικά αυξημένη δηλαδή από τις μέχρι τώρα χορηγήσεις που έφταναν τα 3,1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η συμφωνία είναι καρπός πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επίσης ωστόσο χωρίς να αναφέρει το ύψος της.

Το μνημόνιο κατανόησης (MOU) στο οποίο κατέληξαν οι δύο στενοί σύμμαχοι «αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που έχει δοθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η τωρινή συμφωνία εκπνέει το 2018. Μεγάλο μέρος των χορηγήσεων χρησιμοποιείται από το Ισραήλ για την αγορά αμερικανικού εξοπλισμού, οπότε σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων επιστρέφει στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024