Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ: Διπλασιασμός του επενδυτικού πακέτου, «κρίσιμο 12μηνο για την ΕΕ»

Γιούνκερ: Διπλασιασμός του επενδυτικού πακέτου, «κρίσιμο 12μηνο για την ΕΕ»

Διπλασιασμό του ύψους και της διάρκειας του πακέτου ευρωπαϊκών επενδύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union), τονίζοντας πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την ΕΕ. Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες -στον απόηχο και του ραπίσματος του Brexit- υπογράμμισε πως «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική», σημειώνοντας ωστόσο ότι το Brexit από μόνο του δεν απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ.

Διπλασιασμό του ύψους και της διάρκειας του πακέτου ευρωπαϊκών επενδύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union), τονίζοντας πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι «καθοριστικοί» για την ΕΕ. Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες -στον απόηχο και του ραπίσματος του Brexit- υπογράμμισε πως «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική», σημειώνοντας ωστόσο ότι το Brexit από μόνο του δεν απειλεί την ύπαρξη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε σε διπλασιασμό του ευρωπαϊκού επενδυτικού πακέτου, με στόχο να έχει φτάσει τα 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 και τα 630 δισ. ευρώ μέχρι το ’22.

«Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική» τόνιζε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας πως η ανεργία -παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών- παραμένει ισχυρή. Υπογράμμισε τη σημασία δημοσιονομικής σταθερότητας, επιμένοντας ότι παράλληλα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη.

Υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται στο ελεύθερο εμπόριο, σημειώνοντας τις θέσεις εργασίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, τη σημασία ένωσης κεφαλαιαγορών, την ώρα επίσης που, σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, επανέλαβε την ανάγκη προστασίας απέναντι στο social dumping.

Τόνισε τη σημασία διεύρυνσης της πρόσβασης στη λεγόμενη «ψηφιακή οικονομία», προαναγγέλλοντας επίσης μέτρα για επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση των υψηλής ταχύτητας συνδέσεων στο Διαδίκτυο -κάνοντας συγκριμένα λόγο για «σύνδεση 5G σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2025». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα έπρεπε να υπάρχει μέχρι το 2020 δωρεάν WiFi.

Όσον αφορά το Brexit, τόνισε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών ωστόσο με την αποχώρηση της Βρετανίας «δεν τίθεται σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». Επανέλαβε, όσον αφορά τη μελλοντική σχέση Λονδίνου και ΕΕ, ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά συνδέεται με την ελευθερία μετακίνησης προσώπων: «Δεν θα υπάρξει α λα καρτ ενιαία αγορά» υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, είμαστε πιο περίπλοκοι» είπε, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση ξεκίνησε εξαιτίας των αιματηρών εμπειριών του 20ου αιώνα και για αυτό ίσως «φαίνεται μπερδεμένη – όμως δεν χρειάζεται να γίνεται πιο περίπλοκη από ό,τι είναι».

«Πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες της Ευρώπης, περιμένουν απτά αποτελέσματα από την Ευρώπη» τόνισε και, γυρίζοντας σε αυτό το σημείο στα αγγλικά, τόνισε: «Και για αυτό προτείνω ατζέντα δράσεων για τους 12 μήνες, που θεωρώ καθοριστικούς αν θέλουμε να υπερβούμε τη διάσταση μεταξύ Δύσης και Ανατολής που έχει ανακύψει, αν θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η ΕΕ μπορεί να δράσει».

Κατηγόρησε τα κράτη-μέλη ότι, δίνοντας προτεραιότητα στα στενά τους συμφέροντα, δίνουν έδαφος στο λαϊκισμό. «Όμως ο λαϊκισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα».

«Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ξεχνούν τι σημαίνει αυτή η Ένωση. Πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ότι η Ευρώπη προωθεί την ενοποίηση» είπε, δείχνοντας συγκεκριμένα στο Κυπριακό, καλώντας σε υπέρβαση του αδιεξόδου «τώρα».

«Οι αξίες μας είναι η Ελευθερία, Δημοκρατια, το Κράτος Δικαίου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ποτέ να ανεχτούν να δολοφονούνται πολωνοί εργάτες στους δρόμους του Έσεξ. Είμαστε απέναντι στη θανατική ποινή και πιστεύουμε στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για αυτό υπερσπιζόμαστε το Κράτος Δικαίου οπουδήποτε στην Ευρώπη» τόνισε.

Απορρίπτοντας τη δημιουργία μίας Ευρώπης που «έχει ξεχάσει το παρελθόν της και δεν έχει όραμα για το μέλλον», τόνισε ότι «τα παιδιά μας αξίζουν περισσότερα». «Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας, όμως θα θυμάται τη δύναμη των πεποιθήσεών μας» υπογράμμισε.

«Καλώ την Ελλάδα να προστατεύσει τους ασυνόδευτους ανηλίκους»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Γιούνκερ υπογράμμισε την έκκληση του «στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να προστατεύσουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους». Όσον αφορά την αλληλεγγύη, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο και απαραίτητη για την ΕΕ, «όμως δεν μπορεί να επιβάλεται».

Ο Γιούνκερ προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκού σχήματος νεανικού εθελοντισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τους χώρους υποδοχής προσφύγων ή σε φυσικές καταστροφές, όπως στον σεισμό στην Ιταλία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας, ο Γιούνκερ γύρισε στα γαλλικά λέγοντας πως «η Ευρώπη έχει αξίες, είμαστε δημοκρατικές, ανοικτές κοινωνίας ανοχής, αλλα μίας ανοχής που δεν μπορεί να έχει τίμημα την ασφάλειά μας».

Προανήγγειλε μέτρα που θα διασφαλίζουν πως «όποιος μπαίνει στην ΕΕ κι όποιος βγαίνει από την ΕΕ θα καταγράφεται», λέγοντας πως η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών-μελών και ενισχυμένο ρόλο της Europol.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του για στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, προτείνοντας επίσης τη δημιουργία εναντίον κοινού ταμείου άμυνας.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Για πάντα στην Μπιλμπάο: Ανανέωσε για ακόμα ένα χρόνο με τους Βάσκους ο Ερνέστο Βαλβέρδε (pic)

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε υπέγραψε την μονοετή επέκταση του συμβολαίου του με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και θα παραμείνει στον πάγκο των Βάσκων μέχρι το καλοκαίρι του 2025

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024