Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός από μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία

Συναγερμός από μπαράζ αιματηρών επιθέσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία

Μπαράζ επιθέσεων που αποδίδονται στο PKK συνταράσσει τη νοτιοανατολική Τουρκία με στόχο δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Τουλάχιστον 12 νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες, σε τέσσερις επιθέσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Στο Ελαζίγ, όπου σημειώθηκε η ισχυρότερη βομβιστική επίθεση με τρεις νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ.

Μπαράζ επιθέσεων που αποδίδονται στο PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία με στόχο δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Τουλάχιστον 12 νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες, σε τέσσερις επιθέσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Στο Ελαζίγ, όπου σημειώθηκε η ισχυρότερη βομβιστική επίθεση με τρεις νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση στην ανατολική Τουρκία σημειώθηκε τη νύχτα στο Βαν με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά και η δεύτερη και πλέον αιματηρή στο Ελαζίγ στις δέκα το πρωί της Τετάρτης. Ακολούθησε ενέδρα κατά στρατιωτών και συγκρούσεις στο Μπιτλίς στα νοτιοαναλιτικά, καθώς και επίθεση Σεμντινλί, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το Ελαζίγ μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. «Ο Τρόμος δεν θα καταλάβει την Τουρκία» δήλωσε ανακοινώνοντας ότι αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού.

Στο στόχαστρο βρέθηκε το αρχηγείο της αστυνομίας, το οποίο υπέστη τεράστιες καταστροφές από την ανατίναξη φορτηγού παγιδευμένου με εκρηκτικά μπροστά από το κτίριο. Από την έκρηξη σημειώθηκε κρατήρας στο έδαφος.

Τρεις
άνθρωποι σκοτώθηκαν, όλοι αστυνομικοί, και 217 τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 85 αστυνομικών και 60 πολιτών. Δεκατέσσερις τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, οι δύο αστυνομικοί, βάσει δηλώσεων Γιλντιρίμ.

Πλήθος κόσμους συγκεντρώθηκε μπροστά στο αρχηγείο βοηθώντας τραυματίες.

Η πρώτη από τις διαδοχικές επιθέσεις είχε σημειωθεί τη νύχτα στο Βαν με στόχο αστυνομικό τμήμα στο Ιπέκιολου, κεντρική συνοικία της πόλης. Ο απολογισμός, τρεις νεκροί (οι δύο αστυνομικοί) και 73 τραυματίες (20 αστυνομικοί).

Μετά την επίθεση, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα άτομο που ήταν τραυματισμένο και θεωρείται ύποπτο ότι οδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, μετέδωσε το Anadolu.

Το Βαν, μια πόλη με μικτό κουρδικό και τουρκικό πληθυσμό και πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, δεν είχε πληγεί από τις επιθέσεις που υφίσταται η γειτονική πόλη του Ντιγιάρμπακιρ.

Με διαφορά λίγων ωρών ήλθε το χτύπημα στο Ελαζίγ και ακολούθησε θανάσιμη ενέδρα σε στρατιώτες στο Μπιτλίς στα νοτιοανατολικά. Εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο κατά τη διέλευση στρατιωτικού κονβόι που επέστρεφε από επιχείρηση, και εν συνεχεία σημειώθηκαν συγκρούσεις.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, τέσσερις στρατιώτες και έναν άνδρα κουρδικής πολιτοφυλακής, και έξι τραυματίες, όλοι στρατιώτες.

Το μεσημέρι σημειώθηκε νέα επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας στο Σεμντινλί στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Τουρκικές αναφορές κάνουν λόγο για δύο αστυνομικούς τραυματίες, ενώ από κουρδικές πηγές γίνεται λόγος για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, στρατιώτες και αστυνομικούς, καθώς και για την καταστροφή έξι τεθωρακισμένων και ενός άρματος μάχης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024