Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία στην ΕΕ; «Αδύνατο, ας μιλήσουμε ρεαλιστικά» λέει η Αυστρία

Η Τουρκία στην ΕΕ; «Αδύνατο, ας μιλήσουμε ρεαλιστικά» λέει η Αυστρία

Ως «διπλωματικές φαντασίες» απορρίπτει ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Η Βιέννη -που έχει καλέσει σε αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τη συμφωνία στο προσφυγικό- υποστηρίζει πως η σχέση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διαμορφωθεί σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία. Αντιδρά η Άγκυρα, «κοντά στην ακροδεξιά τα σχόλια Κερν».

Ως «διπλωματικές φαντασίες» απορρίπτει ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Αντιδρά η Άγκυρα, που λέει ότι τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».

Η Βιέννη –που έχει καλέσει σε αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία για τη συμφωνία στο προσφυγικό– υποστηρίζει πως η σχέση ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να διαμορφωθεί σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, σημειώνοντας πως η χώρα παραμένει σημαντικός εταίρος της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στο αυστρικό ORF που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο καγκελάριος Κερν (Σοσιαλδημοκράτης) ανέφερε πως «αυτήν την στιγμή, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι κενές, δεν καταγράφεται πρακτικά καμία ουσιαστική πρόοδος».

Το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης «κινείται για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες, στη σφαίρα του αδύνατου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κερν ζήτησε να μπει στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβριο το ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Γνωρίζουμε ότι τα δημοκρατικά κεκτημένα στην Τουρκία απέχουν πολύ από το να αιτιολογούν ένταξη» είπε, προσθέτοντας πως το ίδιο συμβαίνει και με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Η ΕΕ, είπε, πρέπει να διαμορφώσει τη σχέση της με την Τουρκία σε άλλη βάση από εκείνη της ένταξης: «Χρειάζεται ένα εναλλακτικό πλαίσιο» είπε, τονίζοντας πως η Άγκυρα «παραμένει σημαντικός εταίρος σε ζητήματα πολιτικής ασφάλειας, όπως στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ISIS».

Οι πολιτικοί της ΕΕ, υποστήριξε, «δεν χρειάζεται να φοβούνται την οργή της Τουρκία, δεν είμαστε επαίτες απέναντι στην Άγκυρα», σημειώνοντας πως στο οικονομικό πεδίο «το πάνω χέρι χέρι το έχει η ΕΕ».

Η αντίδραση από την τουρκική πλευρά στις αναφορές του αυστριακού καγκελάριου ήρθε σε έντονους τόνους: «Οι δηλώσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες που ακούγονται από την ακροδεξιά» ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

«Η κριτική είναι βεβαίως δημοκρατικό δικαίωμα, όμως υπάρχει διαφορά μεταξύ της άσκησης κριτικής στην Τουρκία και του να είναι κανείς ενάντιος της Τουρκίας» είπε.

Κομισιόν: Η ενταξιακή πορεία βασίζεται στην ομοφωνία της ΕΕ

Την άποψη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μία διαδικασία που βασίζεται στις επιδόσεις της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, καθώς και στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ, εξέφρασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, ο οποίος κάλεσε σε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ανέφερε πως «οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στις επιδόσεις της Τουρκίας και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αξιολογείται στη βάση μίας σειράς αξιώσεων».

«Αυτήν τη στιγμή δεν διεξάγονται διαβουλεύσεις για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» πρόσθεσε η κ. Αντρέεβα, παραπέμπτοντας σε δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τις οποίες υπενθύμισε ότι «αυτή η διαδικασία είναι βασισμένη στην ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ».

«Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ορίζει ξεκάθαρα πως είναι μία διαδικασία ανοιχτού τύπου», υπογράμμισε η ίδια εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε πως «η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και συγκεκριμένα ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών και του διαχωρισμού των εξουσιών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024