Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

«Ετοιμάζεται» το τουρκικό αίτημα προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν

Εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η Άγκυρα προετοιμάζει το επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι φάκελος με στοιχεία εναντίον του Γκιουλέν έχει ήδη σταλεί στις ΗΠΑ. Ανακλήθηκαν άδειες των ΜΜΕ που συνδέονται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη.

Η τουρκική κυβέρνηση προετοιμάζει το επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία ετοιμάζει το επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ.

«Ένα άτομο μπορεί εύκολα να εκδοθεί εάν το βαρύνουν υποψίες και σε αυτή την περίσταση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα» σημείωσε.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν από την Τουρκία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα το καταθέσει.

Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι φάκελος με στοιχεία εναντίον του Γκιουλέν έχει σταλεί ήδη στις ΗΠΑ (δεν πρόκειται για το επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν).

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε σε δημοσιογράφους έξω από την τουρκική Εθνοσυνέλευση: «Έχουμε περισσότερα από αρκετά στοιχεία, περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσατε να ζητήσετε, για τον Γκιουλέν. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε (ότι είναι υπεύθυνος για) την απόπειρα πραξικοπήματος, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η απόπειρα πραξικοπήματος διοργανώθηκε με τη βούληση και τις εντολές του».

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στις ΗΠΑ φάκελο με στοιχεία κατά του Γκιουλέν.

Η Τουρκία θα αφαιρέσει «από τις ρίζες του» το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν «ώστε να μην μπορεί να προδώσει ποτέ ξανά τον τουρκικό λαό», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι παρασχέθηκαν στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τις παρανομίες του.

«Στείλαμε στις ΗΠΑ τέσσερις φακέλους για να ζητήσουμε την έκδοση του αρχιτρομοκράτη» τόνισε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του και πρόσθεσε: «Θα τους παρουσιάσουμε περισσότερες αποδείξεις απ’ όσες θέλουν».

«Εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να τον κρατούν, κάποιοι θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι τον προστατεύουν» είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

«Ένα πρόσωπο μπορεί εύκολα να εκδοθεί στη βάση της υποψίας και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι διοργάνωσε αυτό (το πραξικόπημα)» τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποιήθηκε από ένα μικρό τμήμα του στρατού και δεν θα επηρεάσει τον αγώνα της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων μαχητών.

Περιέγραψε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως το «τελευταίο προπύργιο» του δικτύου Γκιουλέν.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα και σημειώνει ότι έχει στοιχεία για την εμπλοκή του.

Οι ΗΠΑ ζητούν αποδείξεις και όχι ισχυρισμούς και έχουν εκφράσει την οργή τους για το γεγονός ότι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει αμερικανικός «δάκτυλος» στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Τουρκίας προχώρησε την Τρίτη στην ανάκληση αδειών των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που έχουν σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024