Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία

Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η Γερμανία και το ΝΑΤΟ ζήτησαν να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης, έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι, να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία.

Την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις υπήρχαν πληροφορίες για τουλάχιστον 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Άγκυρα, την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σικόρσκι των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 επίσης στην πρωτεύουσα και πυρά στρατιωτικών εναντίον πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στήριξαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Αλλά και η Γερμανία, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ζήτησε να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο κλίμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, έπειτα από επικοινωνία του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε σεβασμό στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

«Μίλησα μόλις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία. Καλώ σε ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό στους τουρκικούς δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία.

«Ο ΓΓ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχει γνώση των αναφορών για μια απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους και απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024