Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Τερίζα Μέι πρωθυπουργός στην Βρετανία του Brexit

Η Τερίζα Μέι πρωθυπουργός στην Βρετανία του Brexit

Στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλέον πολιτικά ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του διορίστηκε η Τερίζα Μέι από την βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα που άνοιξε τις πύλες του Brexit σηματοδοτώντας τους τίτλους τέλους της ηγεσίας του Ντέιβιντ Κάμερον. Δέσμευση για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, και των πολιτών του, ανέλαβε η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ. Φωτορεπορτάζ, βίντεο

Στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλέον πολιτικά ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του διορίστηκε η Τερίζα Μέι από την βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα που άνοιξε τις πύλες του Brexit σηματοδοτώντας τους τίτλους τέλους της ηγεσίας του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Τερίζα Μέι, δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, αναλαμβάνει πλέον να οδηγήσει τη Βρετανία στη διαπραγμάτευση για τους όρους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μία κούρσα διαδοχής fast-track για τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος.

Στην πρώτη της ομιλία η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι ανέλαβε δέσμευση για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, και την ενότητα των πολιτών του, τονίζοντας ότι θα ηγηθεί κυβέρνησης ενός έθνους.

Μιλώντας έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ μετά τον διορισμό της από την βασίλισσα Ελισάβετ, η Μέι χαιρέτισε τον Ντέιβιντ Κάμερον ως μεγάλο, σύγχρονο ηγέτη, τονίζοντας ότι σταθεροποίησε την οικονομία, αλλά η πραγματική κληρονομιά που αφήνει πίσω του δεν αφορά την οικονομία, αλλά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπογράμμισε ότι ηγήθηκε κυβέρνησης ενός έθνους, και σε αυτό το πνεύμα θα ηγηθεί και εκείνη.

«Δεν το γνωρίζουν όλοι, όμως το πλήρες όνομα της παράταξής μου είναι Συντηρητικό και Ενωτικό Κόμμα. Και αυτή η λέξη ‘ενωτικό’ είναι πολύ σημαντική για εμένα. Σημαίνει ότι πιστεύουμε στην ένωση, τον πολύτιμο δεσμό μεταξύ Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Αλλά σημαίνει και κάτι άλλο που είναι εξίσου σημαντικό. Σημαίνει ότι πιστεύουμε σε μία ένωση όχι μόνο μεταξύ των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μεταξύ όλων των πολιτών μας -καθέναν από εμάς- όποιοι και αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε».

Επί της ουσίας η Μέι επαναπροσδιόρισε το όνομα του Συντηρητικού Κόμματος, σημειώνει ο Guardian επισημαίνοντας ότι το «ενωτικό» αναφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως εκείνη σημειώνει πως πρέπει επίσης να αναφέρεται στην ένωση μεταξύ των πολιτών του, φτωχών και πλούσιων.

Η Μέι τόνισε επίσης πως διαβλέπει έναν «ισχυρό, θετικό νέο ρόλο» για το Ηνωμένο Βασίλειο παγκοσμίως μετά την αποχώρηση από την ΕΕ. «Θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων, θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για τον καθέναν από εμάς» δήλωσε.

Τα πρώτα συγχαρητήρια για την ανάληψη της πρωθυπουργίας ήλθαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποδοτική» συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «υποδέχθηκε» την ίδια στιγμή την Τερίζα Μέι με κάλεσμα να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας γι’ αυτό το ζήτημα» αναφέρει σε επιστολή του προς την Μέι την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος συνεχάρη την Τερίζα Μέι για την ανάληψη των καθηκόντων της εκφράζοντας, διά του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ, τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να οδηγήσει με επιτυχία τη χώρα της, μέσω διαπραγματεύσεων, στην έξοδο από την ΕΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε ταυτόχρονα τηλεγραφήματα στην Τερίζα Μέι δηλώνοντας έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και διεθνούς ατζέντας.

Η Μέι αναχώρησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων για το Μπάκιγχαμ μετά την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ανάκτορα για την υποβολή της παραίτησης Κάμερον και την αποδοχή τους εκ μέρους της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Δεν ήταν εύκολο ταξίδι, όμως πιστεύω ότι σήμερα η χώρα είναι ισχυρότερη» είχε δηλώσει ο Ντέιβιντ Κάμερον, πλαισιωμένος από την οικογένειά του, έξω από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν κατευθυνθεί ο ίδιος στα Ανάκτορα για να υποβάλει την παραίτησή του στην βασίλισσα έπειτα από έξι χρόνια και δύο μήνες στην πρωθυπουργία.

Μιλώντας για τελευταία φορά ενώπιον των δημοσιογράφων ως ηγέτης της Βρετανίας, ο Κάμερον δήλωσε ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν «η ύψιστη τιμή» της ζωής του.

Ακολούθησε το τελευταίο tweet του πρωθυπουργού Κάμερον, στο οποίο αναφέρει: «Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ».

Ευαγγελία Μπίφη

Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Γιουβέντους απέλυσε τον Αλέγκρι εξαιτίας της συμπεριφοράς του στον τελικό του Coppa Italia (pic)

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποτελεί παρελθόν από τη Γιουβέντους, με τους μπιανκονέρι να παίρνουν αυτή την απόφαση μετά την απρεπή συμπεριφορά του Ιταλού τεχνικού στον τελικό κόντρα στην Αταλάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024