Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική του Ραχόι: Κυβέρνηση στις 29 Ιουλίου ή νέες κάλπες

Η στρατηγική του Ραχόι: Κυβέρνηση στις 29 Ιουλίου ή νέες κάλπες

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φαίνεται ότι έχει καταστρώσει την τακτική που θα ακολουθήσει μετά τις ισπανικές πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, από τις οποίες ενισχύθηκε χωρίς να φτάσει στην αυτοδυναμία: Είτε θα εκλεγεί πρωθυπουργός στις 29 Ιουλίου, είτε η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές.

Ο Μαριάνο Ραχόι φαίνεται ότι έχει καταστρώσει την τακτική που θα ακολουθήσει μετά τις ισπανικές πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, από τις οποίες ενισχύθηκε χωρίς να φτάσει στην αυτοδυναμία: Είτε θα εκλεγεί πρωθυπουργός στις 29 Ιουλίου, είτε η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) υπό τον Ραχόι είναι το μόνο που κατάφερε να ενισχύσει τα ποσοστά και τις έδρες του στις εκλογές που έγιναν πριν από 15 μέρες.

To PP ξεπέρασε τον στόχο του 30% (έλαβε 33%) και αύξησε τις έδρες του σε 137 (από 121 τον Δεκέμβριο).

Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές (PSOE) σημείωσαν ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα με 22,6% και 85 έδρες (έναντι 90). Η μεγάλη νίκη στην περίπτωσή τους ήταν το ότι δεν έχασαν την δεύτερη θέση, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα exit poll.

Απογοητευτική ήταν η εικόνα των Podemos, οι οποίοι είχαν επενδύσει πολλά στην εκλογική συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά (IU): στασιμότητα σε έδρες, λιγότερες ψήφοι και απογοήτευση για την δεύτερη θέση που δεν ήρθε.

Χαμηλή πτήση και για τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα: 13% και 32 έδρες, έναντι 40 τον Δεκέμβριο του 2015.

Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ραχόι με τις 121 έδρες επέλεξε την εξής στρατηγική: αρνήθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θεωρώντας ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά. Άφησε στους υπόλοιπους την πρωτοβουλία των κινήσεων, εκείνοι απέτυχαν να συνεννοηθούν (κυρίως οι Σοσιαλιστές με τους Podemos) και η χώρα οδηγήθηκε σε κάλπες.

Για πολλούς, η τακτική του ήταν σωστή: οι υπόλοιποι εκτέθηκαν στα μάτια του εκλογικού σώματος, δεν κατάφεραν να βρουν λύση και έτσι το εκλογικό σώμα ενίσχυσε το Λαϊκό Κόμμα, δεδομένου ότι υπάρχει και η ανησυχία από την παρατεταμένη ακυβερνησία.

Αυτή τη φορά ο Ραχόι είναι αποφασισμένος να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Προτού συμβεί αυτό θα υπάρξει και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ του PSOE, από την οποία ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις.

Πάντως, επισήμως οι Σοσιαλιστές που συνεδρίασαν το Σάββατο ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουν. Και ας έχει διατυπώσει άλλη άποψη ο ιστορικός ηγέτης τους Φελίπε Γκονθάλεθ.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι Ραχόι και Σάντσεθ ήταν όταν ο δεύτερος είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το κλίμα τότε ήταν πολύ κακό και οι περισσότεροι είχαν σχολιάσει αρνητικά το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν έδωσε καν το χέρι του στον ηγέτη των Σοσιαλιστών….

Ο ηγέτης του ΡΡ φαίνεται να ποντάρει σε κάποιο μίνιμουμ συμφωνίας (και με τους Ciudadanos), ώστε να προχωρήσει τουλάχιστον το καυτό ζήτημα του προϋπολογισμού, για τον οποίο οι Βρυξέλλες έχουν δείξει τις διαθέσεις τους, ετοιμάζοντας κυρώσεις για το έλλειμμα.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή -στις 27 Ιουλίου- ο Ραχόι θα αποτύχει, καθώς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 176 έδρες που είναι η απόλυτη πλειοψηφία.

Υπάρχει όμως και η δεύτερη ψηφοφορία -στις 29 Ιουλίου- όπου το Σύνταγμα ζητά σχετική πλειοψηφία. Εκεί όπως φαίνεται ποντάρει ο Ραχόι, δεδομένου ότι αν και αυτή η ψηφοφορία αποτύχει, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο.

Εκτός και αν την τελευταία στιγμή, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, κάποιοι συνεννοηθούν. Ή προκύψει κάτι διαφορετικό από το συνέδριο του PSOE. Ίσως ένας νέος αρχηγός; Ίσως μια νέα προσπάθεια συνεργασίας (σε κυβέρνηση μειοψηφίας) των Σοσιαλιστών με τους απογοητευμένους Podemos;

Ο ίδιος ο Ραχόι δεν φαίνεται να δίνει πιθανότητες σε κάτι τέτοιο: «Δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον Αύγουστο που δεν πετύχαμε τον Ιούλιο» φέρεται να έχει πει….

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024