Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαβεβαιώσεις Βρετανίας για ακέραια δέσμευση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

Διαβεβαιώσεις Βρετανίας για ακέραια δέσμευση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια

Διατηρείται στο ακέραιο η δέσμευση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή άμυνα παρά την ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ διαβεβαίωσε ο υπό παραίτηση Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με επίκεντρο τη Ρωσία -που επισκιάζονται ωστόσο αναπόφευκτα από την ψήφο υπέρ του Brexit. Πεπεισμένος για τη διατήρηση του κεντρικού ρόλου της Βρετανίας δηλώνει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Διατηρείται στο ακέραιο η δέσμευση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή άμυνα παρά την ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ διαβεβαίωσε ο υπό παραίτηση Ντέιβιντ Κάμερον προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αυτό που θα πω [στις εργασίες της Συνόδου] είναι ότι η Βρετανία μπορεί να φεύγει από την ΕΕ αλλά δεν γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, δεν γυρίζει την πλάτη στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια» δήλωσε ο Κάμερον από τη Βαρσοβία.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο στον κόσμο» τόνισε ο Κάμερον στην τελευταία ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής στην οποία παρίσταται πριν παραιτηθεί.

Ανάλογες δηλώσεις ήλθαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως θα συνεχιστεί η σημαντική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ένα από τα πιο άξια μέλη του ΝΑΤΟ» δήλωσε στους Financial Times πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τη βεβαιότητά του ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένα «αφοσιωμένο» κράτος-μέλος και κινητήρια δύναμη του ΝΑΤΟ είχε εκφράσει και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Η ΝΑΤΟϊκή στάση έναντι της Ρωσίας και η ενίσχυση της άμυνας στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, η οποία ωστόσο αναπόφευκτα επισκιάζεται από την ψήφο υπέρ του Brexit.

«Ιστορική», κατά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Συμμαχίας και ΕΕ έναντι των νέων προκλήσεων υπεγράφη, εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία από τους Γενς Στόλτενμπεργκ, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και ανάπτυξη της συνεργασίας στην Κεντρική Μεσόγειο, καθώς και υβριδικοί κίνδυνοι και κυβερνοπόλεμος, στο πεδίο της αυξημένης συνεργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024