Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία και Βρετανία τιμούν την 100ή επέτειο της Μάχης του Σομ

Γαλλία και Βρετανία τιμούν την 100ή επέτειο της Μάχης του Σομ

Με εκδηλώσεις μνήμης και στις δύο πλευρές της Μάγχης τιμούν η Βρετανία και η Γαλλία την 100ή επέτειο από την αρχή της Μάχης του Σομ, την αιματηρότερη στο δυτικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με ένα εκατομμύριο νεκρούς. Ο γάλλος πρόεδρος θα παραστεί μαζί με τον βρετανό πρωθυπουργό στις τελετές στο γαλλικό Τιεπβάλ -συμβολική υπενθύμιση της γαλλοβρετανικής συνεργασίας στη δύσκολη συγκυρία του Brexit.

Με εκδηλώσεις μνήμης και στις δύο πλευρές της Μάγχης τιμούν η Βρετανία και η Γαλλία την 100ή επέτειο από την αρχή της Μάχης του Σομ, την αιματηρότερη στο δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Ο γάλλος πρόεδρος θα παραστεί μαζί με τον βρετανό πρωθυπουργό στις τελετές στο γαλλικό Τιεπβάλ την Παρασκευή -συμβολική υπενθύμιση της γαλλοβρετανικής συνεργασίας στη δύσκολη συγκυρία του Brexit.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Monde, αρχικά η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν να παραστεί ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην τελετή μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Τελικά όμως ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, να παραστεί ο ίδιος ώστε να υπογραμμιστεί το μήνυμα της σημασίας της γαλλοβρετανικής συνεργασίας.

Οι τελετές για την επέτειο της Μάχης του Σομ είχαν ξεκινήσει και στις δύο χώρες από το βράδυ της Πέμπτης, με ολονυκτίες και καταθέσεις στεφάνων για τους πεσόντες.

Η Ελισάβετ Β’ κατέθεσε στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκε στη γαλλική πλευρά για την ολονυκτία στο Μνημείο του Τιεπβάλ, κοντά στο σημείο της μάχης.

Η Μάχη του Σομ ξεκίνησε τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1916 μεταξύ των γαλλοβρετανικών στρατευμάτων απέναντι στις δυνάμεις της γερμανικής αυτοκρατορίας. Κράτησε σχεδόν πέντε μήνες, κατλήγοντας παγίδα θανάτου χωρίς τέλος για συνολικά ένα εκατομμύριο στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Ειδικά η πρώτη ημέρα της μάχης ήταν ασύλληπτα καταστροφική: Από την πλευρά των Βρετανών, ενδεικτικά, σκοτώθηκαν μόνο την 1η Ιουλίου 19.240 στρατιώτες. Μέχρι σήμερα, παραμένει το χειρότερο 24ωρο στην ιστορία του βρετανικού στρατού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024