Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Λονδίνο ψάχνει πρωθυπουργό, η Τερέζα Μέι βγαίνει ως «αντι-Μπόρις»

Το Λονδίνο ψάχνει πρωθυπουργό, η Τερέζα Μέι βγαίνει ως «αντι-Μπόρις»

Φωτιά παίρνουν οι βρετανοί Συντηρητικοί για την ηγεσία στο Λονδίνο μετά την παραίτηση του Κάμερον λόγω του Brexit: Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Μπόρις Τζόνσον, στρατηγό του «Φεύγουμε», αλλά όσοι δεν θέλουν επ' ουδενί να τον δούν στην πρωθυπουργία ψάχνουν αντίβαρο -και ίσως το βρίσκουν στην Τερέζα Μέι. Εκτός κούρσας ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Στους δε αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, η θύελλα εναντίον του Κόρμπιν έχει γίνει κυκλώνας.

Φωτιά παίρνουν οι βρετανοί Συντηρητικοί για την ηγεσία στο Λονδίνο μετά την παραίτηση του Κάμερον λόγω του Brexit: Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον Μπόρις Τζόνσον, στρατηγό του «Φεύγουμε», αλλά όσοι δεν θέλουν επ’ ουδενί να τον δούν στην πρωθυπουργία ψάχνουν αντίβαρο -και ίσως το βρίσκουν στην Τερέζα Μέι.

Στους δε αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, η θύελλα εναντίον του Κόρμπιν έχει γίνει κυκλώνας: Μετά από πολυήμερη εσωκομματική «ανταρσία» και εκκλήσεις για παραίτηση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν βρίσκεται την Τρίτη αντιμέτωπος με εσωκομματική πρόταση μομφής.

Στους κυβερνώντες Τόρις, αυτή η μάχη ηγεσίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη: Η επίδειξη ενότητας, σε ένα κόμμα που είχε σπάσει και τυπικά στα δύο για τo βρετανικό δημοψήφισμα θα είναι πρόκληση -και για αυτό το κόμμα θα προτιμούσε μία γρήγορη και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη διαδικασία- ενώ, ακόμη χειρότερα, η νίκη αυτή τη φορά θα συνοδευτεί από το πικρό ποτήρι του Brexit.

Ο επόμενος (ή η επόμενη) πρωθυπουργός θα κληθεί να «πατήσει το κουμπί» της εξόδου από την ΕΕ, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, με όλο το σοκ που αυτό θα φέρει.

Επισήμως, η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων ξεκινά την Τετάρτη και κλείνει την Πέμπτη. Ο Κάμερον δεν αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα έχει πει στην παρούσα φάση, να «δώσει το δαχτυλίδι» σε κανέναν υποψήφιο.

Προφανέστερος υποψήφιος είναι Μπόρις Τζόνσον, τέως δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit. Οι φιλοδοξίες του ήταν εξαρχής γνωστές, και για κάποιους ήταν ο βασικός λόγος (και λιγότερο η άποψή του για την ΕΕ) για την εκστρατεία του πριν το δημοψήφισμα.

Μετά την παραίτηση όμως του Κάμερον, στους εμβρόντητους Τόρις είχε σχηματιστεί μία πτέρυγα που συνασπίζεται πάνω σε μία βασική Αρχή: «Οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Μπόρις».

Κατά την αναζήτηση αυτού του υποψηφίου, αρκετοί στο Λονδίνο είναι έτοιμοι να διαβάσουν ως οιωνό δημοσκόπηση του YouGov τη Δευτέρα που θέλει την Τερέζα Μέι να ξεπερνά τον Μπόρις Τζόνσον τόσο εντός των ψηφοφόρων των Συντηρητικών όσο και στο γενικό πληθυσμό.

Η Μέι, υπουργός Εσωτερικών, δεν έχει ακόμη πάρει ανοικτή θέση. Θεωρείται πως είχε συνταχθεί κυρίως λόγω αφοσίωσης στον Κάμερον με το «Μένουμε» στο δημοψήφισμα ενώ γενικά κλίνει στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα στους Τόρις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας πως δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία.

«Στήριξα και πάλεψα σκληρά για το «Μένουμε», οπότε είναι σαφές πως, όσο κι αν αποδέχομαι πλήρως το αποτέλεσμα, δεν είμαι ο κατάλληλος για δώσω την ενότητα που χρειάζεται το κόμμα» είπε ο Όσμπορν. Ανέφερε επίσης πως, προς το παρόν, δεν στηρίζει κάνεναν για την ηγεσία.

Άλλα δύο στελέχη μεσαίου βεληνεκούς φέρονται να έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία, ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στέφεν Κραμπ και ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024