Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολάντ: Βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη το Brexit

Ολάντ: Βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη το Brexit

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι λυπάται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά σημειώνοντας, πάντως, ότι αποτελεί απόφαση του βρετανικού λαού. Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνουν γρήγορα. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι «μια από τα ίδια» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ψήφος στο Brexit αποτελεί βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι λυπάται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά σημειώνοντας, πάντως, ότι αποτελεί απόφαση του βρετανικού λαού.

Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι «μια από τα ίδια» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ψήφος στο Brexit αποτελεί βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Φρ.Ολάντ σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη του ευρώ.

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία «για να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη», και τόνισε ότι τα «ουσιώδη» είναι: Η ασφάλεια και προστασία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση ώστε να δοθούν κανόνες στις ευρωπαϊκές οικονομίες και εγγυήσεις στους πολίτες και τέλος η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μην χάνεται στις γραφειοκρατίες. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα τις στιγμές που την περιμένουμε και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη μόνο τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητα τους».

«Αυτό θα είναι το μήνυμα-αποστολή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Προηγουμένως, θα συναντήσει και θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων, ενώ τη Δεύτερα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ, τον Ματέο Ρέντσι και τον Ντόναλντ Τουσκ. Στόχος είναι «να συζητήσουν για αυτό που θα πρέπει να γίνει ως προετοιμασία του Συμβούλιο», δήλωσε ο Φ. Ολάντ.

«Από την ενότητά μας με τη Γερμανία εξαρτάται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε. «Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη Ιδέα και όχι μόνο μια μεγάλη Αγορά και προφανώς επειδή το έχουμε ξεχάσει, γι’ αυτό και την έχουμε χάσει αυτήν την Ευρώπη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Σήμερα η Ιστορία χτυπάει την πόρτα μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξασθένιση της Ευρώπης με κίνδυνο την παρακμή ή η επαναβεβαίωση της ύπαρξής της μέσω βαθειών αλλαγών. Θα κάνω το παν ώστε να έχουμε τη βαθιά αλλαγή και όχι την παρακμή» κατέληξε ο Ολάντ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό είπε ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού» δήλωσε σε δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος […] επειδή η ευρωπαϊκή Συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης» τόνισε.

Πρέπει να «ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024