Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπήκε στο μικροσκόπιο του FBI ο δράστης, αλλά δεν χτύπησε «καμπανάκι»

Πώς μπήκε στο μικροσκόπιο του FBI ο δράστης, αλλά δεν χτύπησε «καμπανάκι»

Καθώς ακόμη οι έρευνες για το έγκλημα στο Ορλάντο προχωρούν, πληθαίνουν οι αναφορές πως ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, που θεωρείται δράστης της επίθεσης με τουλάχιστον 50 νεκρούς, είχε μπει στο στόχαστρο του FBI και φέρεται -κατά ορισμένες αναφορές- να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα». Το ερώτημα ωστόσο στα χείλη όλων είναι γιατί, παρ' όλα αυτά, δεν είχε χτυπήσει «καμπανάκι» και ο Ματίν δεν συνάντησε εμπόδιο να αγοράσει νόμιμα όπλο.

Καθώς ακόμη οι έρευνες για το έγκλημα στο Ορλάντο προχωρούν, πληθαίνουν οι αναφορές πως ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, που θεωρείται δράστης της επίθεσης με τουλάχιστον 50 νεκρούς, είχε μπει στο στόχαστρο του FBI και φέρεται -κατά ορισμένες αναφορές- να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα».

Το ερώτημα ωστόσο στα χείλη όλων είναι γιατί, παρ’ όλα αυτά, δεν είχε χτυπήσει «καμπανάκι» και ο Ματίν δεν συνάντησε εμπόδιο να αγοράσει νόμιμα όπλο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν επωνύμως στον αμερικανικό Τύπο πράκτορες του FBI (όπως ο Ρον Χόπερ σε δηλώσεις του), ο Ομάρ Ματίν, με καταγωγή από το Αφγανιστάν, είχε γίνει δύο φορές αντικείμενο έρευνας από τις υπηρεσίες του FBI για ενδεχόμενες σχέσεις του με δίκτυα ισλαμιστών.

Oι έρευνες του FBI είχαν ξεκινήσει το 2013, ενώ το ποινικό του μητρώο ήταν λευκό. H υπηρεσία τελικά έκλεισε τις έρευνες το 2014 «χωρίς να βρεθούν οριστικά στοιχεία».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι πράκτορες της υπηρεσίας είχαν συνομιλήσει τρεις φορές με τον Ματίν.

Οι πρώτες έρευνες είχαν ξεκινήσει μεταξύ άλλων εξαιτίας αναφορών από συναδέλφους του Ματίν (εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι), στις οποίες εξέφραζε την πρόθεση να προχωρήσει σε μαζικές δολοφονίες και, ξεχωριστά, μίσος για ομάδες όπως ομοφυλόφιλους, μαύρους, ή εβραίους.

Η δεύτερη φορά που μπήκε στο στόχαστρο ο 29χρονος ήταν όταν διαπιστώθηκε ενδεχόμενη σύνδεσή του με αμερικανό υπήκοο που είχε ταξιδέψει το 2013 στη Συρία για να ενταχθεί σε ισλαμιστικές οργανώσεις και είχε καταλήξει βομβιστής αυτοκτονίας (επρόκειτο για τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσαλά).

Οι επαφές που είχε ο Ματίν με τον Αμπουσαλά αποτιμήθηκε πως κινούνταν «στον ελάχιστο βαθμό», οπότε η έρευνα έκλεισε.

Ορισμένες αναφορές στον αμερικανικό Τύπο τον θέλουν ωστόσο να βρισκόταν σε τουλάχιστον μία «λίστα» των αμερικανικών υπηρεσιών.

Ξεχωριστά, η εταιρεία σεκιούριτι στην οποία εργαζόταν ο Ματίν ανέφερε πως είχε ερευνήσει δύο φορές το υπόβαθρό του, όταν προσελήφθη το 2007 και το 2013. Η εταιρεία ανέφερε πως στις έρευνες εκείνες δεν είχε βρεθεί κάτι «άξιο αναφοράς», σημειώνοντας επίσης πως είχε σε γνώση της την έρευνα του FBI.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ματίν είχε άδεια οπλοκατοχής και φαίνεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε αγοράσει νόμιμα τουλάχιστον τα πυρομαχικά (αν όχι και τα όπλα) με τα οποία προχώρησε στην επίθεση.

Ειδικά αυτό το σημείο εγείρει τα περισσότερα ερωτηματικά για τις ελλείψεις στις δικλείδες ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά, ο αστυνομικός επίτροπος της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Μπράτον σχολίασε λέγοντας πως «είναι το έσχατο σημείο τρέλας να έχουμε μία λίστα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία, μία λίστα για πρόσωπα που δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν αεροπορικά και κάποιος σε αυτές τις λίστες να καταλήγει να μπορεί να πάρει όπλο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024