Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έγκλημα μίσους στο Ορλάντο: Όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής

Έγκλημα μίσους στο Ορλάντο: Όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής

Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε ένα γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση.

Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε ένα γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο, στην πολιτεία Φλόριντα, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση.

Tα ονόματα των θυμάτων έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται. Μέχρι στιγμής, το νεότερο ήταν ένας 20χονος και το μεγαλύτερο ένας 50χρονος.
Ποιος ήταν ο δράστης;

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, και εργαζόταν σε εταιρεία σεκιούριτι.

Είχε μπει στο μικροσκόπιο του FBI το 2013 και το 2014 για ενδεχόμενη σχέση με τρομοκρατικά δίκτυα, όμως δεν κρίθηκε ότι αποτελούσε απειλή. Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

Η έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας επικεντρωνόταν στο ενδεχόμενο σύνδεσής του με αμερικανό υπήκοο από τη Φλόριντα που είχε ταξιδέψει στη Συρία και είχε γίνει βομβιστής αυτοκτονίας (τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσαλά).{{{ map }}}

Η εταιρεία σεκιούριτι στην οποία εργαζόταν ανέφερε πως είχε ελέγξει δύο φορές το υπόβαθρο του Ομάρ Ματίν, το 2007 και το 2013, και «δεν είχε βρεθεί τίποτε άξιο αναφοράς». Η εταιρεία ανέφερε πως υπέπεσε στην αντίληψή της το 2013 πως ο Ματίν είχε επίσης ερευνηθεί από το FBI, λέγοντας ότι η έρευνα εκείνη είχε κλείσει στη συνέχεια,

H πρώην σύζυγός του, Σιτόρα Γιουσουφί, ανέφερε πως ήταν «ψυχικά και συναισθηματικά ασταθής και ευέξαπτος», λέγοντας πως είχε χρειαστεί η «σωτήρια επέμβαση της οικογένειάς της» για να πάρει διαζύγιο.

Συνδέεται με την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος;

Το FBI διεξάγει έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι Aρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο. Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Είχε προσελκύσει την προσοχή των αστυνομικών αρχών για πρώτη φορά το 2013, όταν είχε κάνει σχόλια προς συναδέλφους του «που άφηναν να εννοηθεί ότι είχε κάποια σχέση με τρομοκράτες», σύμφωνα με τον Χόπερ. Αλλά η έρευνα έκλεισε έπειτα από δύο ανακρίσεις καθώς δεν κατέστη δυνατό να «επαληθευτεί το περιεχόμενο» όσων είχε πει.

Κατόπιν είχε ανακριθεί εκ νέου για τις σχέσεις του με έναν τζιχαντιστή αμερικανό βομβιστή καμικάζι, τον Μόνερ Μοχάμαντ Αμπουσάλχα, ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν δόθηκε συνέχεια.

Το FBI έκανε λόγο για τη «συμπάθειά του προς αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία» αναφερόμενο στο ισλαμιστικό κίνημα. Αλλά σύμφωνα με τον πατέρα του υπόπτου, τον Μιρ Σιντίκι, η πράξη του γιου του «δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία». Εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί διότι ορισμένες φορές είχε δει άνδρες να επιδίδονται σε περιπτύξεις μπροστά στο παιδί του.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Το κλαμπ Pulse, θέατρο της σφαγής, θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της LGBT κοινότητας στη Φλόριντα και στις ΗΠΑ.

Ιδρύθηκε το 2004, έπειτα από μια οικογενειακή τραγωδία, τον θάνατο, το 1991, του αδελφού της συνιδιοκτήτριάς του από AIDS. Το Pulse ανήκει σήμερα σε ένα δίκτυο που δρα στη Φλόριντα για να «αφυπνίσει τις συνειδήσεις» στις ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024