Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Σόιμπλε προειδοποιεί: Ενιαία αγορά τέλος για τη Βρετανία έπειτα από Brexit

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί: Ενιαία αγορά τέλος για τη Βρετανία έπειτα από Brexit

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες που θα κρίνουν την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της ΕΕ, ο Σόιμπλε προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο Brexit μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο με ανάλογα δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες. Παράλληλα, κλείνει με θόρυβο την πόρτα της κοινής αγοράς...

Σε απόσταση μίας εβδομάδας πριν στηθούν οι κάλπες που θα κρίνουν την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί ότι ενδεχόμενο Brexit μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις με ανάλογα δημοψηφίσματα σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κλείνει με θόρυβο την πόρτα της κοινής αγοράς της ΕΕ στη Βρετανία εάν επιλέξει την έξοδο από την Ένωση σε συνέντευξή του σε ειδική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel εν όψει του βρετανικού δημοψηφίσματος με τον τίτλο «Please Don’t Go!»

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε την Παρασκευή στο Βερολίνο η Deutsche Bank, ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν με ανάλογα δημοψηφίσματα εάν η κάλπη της 23ης Ιουνίου «βγάλει» την Βρετανία από την Ένωση.

Την ίδια στιγμή μιλώντας στο Spiegel λέει ότι θα ήταν θαύμα εάν ενδεχόμενο Brexit δεν θα είχε αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν μπορούμε απλά να καλέσουμε σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ΕΕ ως απάντηση σε βρετανική έξοδο.

Και παράλληλα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ εφόσον ψηφίσει «όχι» στην παραμονή στην Ένωση, αποκλείοντας την πιθανότητα να μπορέσει να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα ελβετικό ή νορβηγικό μοντέλο απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς χωρίς να είναι κράτος-μέλος.

«Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Θα απαιτούσε η χώρα να ακολουθήσει τους κανόνες μίας ομάδας από την οποία στην παρούσα φάση θέλει να αποσυρθεί» αναφέρει ο Σόιμπλε βάσει αποσπασμάτων της συνέντευξης που επικαλείται ο Guardian και το πρακτορείο Reuters.

«Εάν η πλειονότητα στη Βρετανία επιλέξει το Brexit, αυτή θα είναι μία απόφαση κατά της κοινής αγοράς. Εντός [της ΕΕ] είναι εντός. Εκτός είναι εκτός. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία του βρετανικού λαού» υπογραμμίζει για να συμπληρώσει ότι η ΕΕ θα λειτουργήσει χωρίς την Βρετανία εάν αυτή η ανάγκη παραστεί.

Η ενιαία αγορά -στην οποία έχει επίσης πρόσβαση η Ελβετία χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ- εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός του μπλοκ της ΕΕ.

Η συνέντευξη Σόιμπλε δημοσιεύεται το Σάββατο.

* Οι κάλπες για το βρετανικό δημοψήφισμα ανοίγουν στις 07.00 το πρωί της 23ης Ιουνίου και κλείνουν στις 22.00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωϊνές ώρες της επόμενης ημέρας.

«Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;». Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στα ψηφοδέλτια με τους ψηφοφόρους να πρέπει να βάλουν σταυρό σε μία από τις δύο επιλογές.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα σύσκεψη για τον τελικό του Conference - Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι οπαδοί του Ολυμπιακού υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 15.000 ενώ οι Ιταλοί δεν θα ξεπεράσουν τις 4.000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024