Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα εναντίον του Brexit στέλνει η G7, μαζί με προειδοποιήσεις προς Ρωσία

Μήνυμα εναντίον του Brexit στέλνει η G7, μαζί με προειδοποιήσεις προς Ρωσία

Ηχηρό μήνυμα εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εξέμπεμψαν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου από τη Σύνοδο στην Ιαπωνία, προειδοποιώντας ότι Brexit θα ήταν «σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη». Υπογραμμίζοντας επίσης πως η τραμοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό είναι παγκόσμιες απειλές, σημείωσαν επίσης την ετοιμότητά του να προχωρήσουν σε «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.«Δεν είμαι "κρυφό"-Brexit"» λέει ο Κάμερον.

Ηχηρό μήνυμα εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εξέμπεμψαν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου από τη Σύνοδο στην Ιαπωνία, προειδοποιώντας ότι Brexit θα ήταν «σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Υπογραμμίζοντας επίσης πως η τραμοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό είναι παγκόσμιες απειλές, σημείωσαν επίσης την ετοιμότητά του να προχωρήσουν σε «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η διακήρυξη της G7 από τη Σύνοδο στην Ίσε Τζίμα κινείται σε γενικό πλαίσιο και επαναδιατυπώνεται η δέσμευση των ηγετών να «αντιμετωπίσουν συλλογικά» τις απειλές στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή σταθερότητα.

Ωστόσο, το κείμενο έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο ενδεχόμενο Brexit, λιγότερο από ένα μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα: «Έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα συνιστούσε σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη, αντιστρέφοντας την τάση προς ενισχυμένο διεθνές εμπόριο, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε η διακήρυξη.

Η διακήρυξη τονίζει επίσης πως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και η προσφυγική κρίση συνιστούν απειλές συνολικά για την παγκόσμια σταθερότητα.

Κάμερον: «Δεν είμαι «κρυφός υποστηρικτής» του Brexit»

Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη σθεναρή του θέση υπέρ της παρανομής της Βρετανίας στην ΕΕ, απορρίπτοντας υπόνοιες πως ο ίδιος επιθυμεί Brexit.

«Δεν υπήρξα ποτέ «κρυφός υποστηρικτής» του Brexit» υπογράμμισε. «Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο να υπάρξει το σωστό αποτέλεσμα, το να επιτευχθεί αυτή η μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και να μείνουμε μέλος της».

«Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας, περί αυτού πρόκειται» υπογράμμισε. Κληθείς δε να σχολιάσει τα στοιχεία που έδειχναν ενίσχυση της μετανάστευσης προς τη Βρετανία (την οποία έχει χρησιμοποιήσει ως «χαρτί» το στρατόπεδο για αποχώρηση από την ΕΕ), ο Κάμερον τα χαρακτήρισε «απογοητευτικά» αλλά είπε πως «η λύση δεν είναι να καταστρέψουμε την οικονομία μας βγαίνοντας από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά».

Σχολιάζοντας την αναφορά για το Brexit στη διακήρυξη της G7, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της πως το βρετανικό δημοψήφισμα δεν έγινε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης όμως «όλες οι πλευρές εξέφρασαν την σύμφωνη γνώμη τους πως θέλουν παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ».

«Η ίδια η απόφαση ωστόσο ανήκει στους βρετανούς πολίτες» σημείωσε η Μέρκελ.

Στη συνέχεια, και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως «έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν, από οικονομική πλευρά, άσχημη είδηση για την ίδια τη Βρετανία αλλά και για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την Ευρώπη».

Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα πυροδοτούσε «μεταφορά κεφαλαίων και δραστηριοτήτων που δεν θα ήταν προς όφελος ούτε της Βρετανίας ούτε της Ευρώπης». Ο Ολάντ τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ρόλος της Γαλλίας «να πει στους Βρετανούς τι να κάνουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σλούκας: «Για μένα αυτή είναι η μεγαλύτερη δικαίωση…»

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αποκάλυψε ποια είναι η μεγαλύτερη δικαίωση του στην φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024