Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας η Μέρκελ για το Προσφυγικό

Ομπάμα: Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας η Μέρκελ για το Προσφυγικό

Στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή του στη Γερμανία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε δημόσια στήριξη στην -βαλλόμενη εντός και εκτός Γερμανίας- Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι η καγκελάριος «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Στην ουσία της επίσκεψης, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP. Αντίθετος σε «ασφαλείς ζώνες» στη Συρία εάν απαιτηθεί στρατιωτική ανάμειξη. Τη Δεύτερα μίνι Σύνοδος Κορυφής Ομπάμα, Μέρκελ, Κάμερον, Ολάντ και Ρέντσι...

Στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή του στη Γερμανία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε ισχυρή δημόσια στήριξη στην -βαλλόμενη εντός και εκτός Γερμανίας- Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι η καγκελάριος «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Στην ουσία της επίσκεψης, την προώθηση της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) τονίζοντας πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και η Άνγκελα Μέρκελ συμφωνεί μαζί του.

Είναι «αδιαμφισβήτητο» ότι οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με τρίτες χώρες έχουν ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και έχουν καταστήσει τις εταιρείες πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως, ανέφερε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η διαπραγμάτευση επί της TTIP μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Η συμφωνία έχει πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις, ιδίως στη Γερμανία. Χιλιάδες πολίτες είχαν βγει στους δρόμους του Αννόβερο το Σάββατο με ομοιώματα-καρικαρούτες των Μέρκελ και Ομπάμα διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας, εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού πρόεδρου.

Οι διαπραγματευτές σε Ουάσινγκτον και Ευρώπη προσπαθούν να οριστικοποιήσουν σημεία-κλειδιά της συμφωνίας πριν το τέλος του έτους, καθώς ο διάδοχος Ομπάμα και οι προεκλογικές εκστρατείας που θα αρχίσουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο της προώθησης της επίμαχης συμφωνίας στη Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη το απόγευμα της Κυριακής μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης βιομηχανικής τεχνολογίας παγκοσμίως στο Αννόβερο.

Τη Δευτέρα η καγκελάριος φιλοξενεί άτυπη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Ισλαμικό Κράτος και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Κατά την άφιξή του στη Γερμανία το μεσημέρι της Κυριακής ο Ομπάμα έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από την Άνγκελα Μέρκελ στο Σλος Χερενχάουζεν, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ομπάμα «χειροκρότησε» τους χειρισμούς της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

«Δίνει φωνή σε αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζουν» ανέφερε για την Μέρκελ, η οποία βρέθηκε στο μάτι πολιτικού κυκλώνα στο εσωτερικό για το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες από τη Συρία. «Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο για εμάς απλά να χτίζουμε τείχη» ανέφερε αναγνωρίζοντας στην καγκελάριο πως έχει λάβει σκληρές αποφάσεις.

Ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην ιδέα της εγκαθίδρυσης «ασφαλών ζωνών» στην συριακή επικράτεια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρακτικά θα ήταν δύσκολο και θα απαιτούσε αυξημένη στρατιωτική ανάμειξη.

«Από πρακτικής άποψης, δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εμείς ουσιαστικά να είμαστε πρόθυμοι να καταλάβουμε ένα κομμάτι της χώρας» ανέφερε.

Η Άνγκελα Μέρκελ, αντίθετα, έχει στηρίξει την ιδέα της δημιουργίας ζωνών που μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ζώνες θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Επέμεινε ότι η πρόταση δεν θα απαιτούσε εξωτερική επέμβαση, λέγοντας ότι οι ασφαλείς ζώνες θα πρέπει να είναι σκέλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ συριακής κυβέρνησης και μετριοπαθών ομάδων της αντιπολίτευσης.

Ο Ομπάμα, θέλοντας να καταδείξει ενιαίο μέτωπο με την Μέρκελ την οποία και αποκάλεσε «έμπιστη εταίρο», ανέφερε ότι εάν ο έλεγχος ασφαλών ζωνών από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση ενταχθεί στις συνομιλίες της Γενεύης, τότε «εδώ δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσά μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024