Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν προς Τουρκία: Δεν θα κάνουμε «στραβά μάτια» για τη βίζα

Κομισιόν προς Τουρκία: Δεν θα κάνουμε «στραβά μάτια» για τη βίζα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε πως δεν θα κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζα απέναντι στην Τουρκία, μετά τις απειλές από την Άγκυρα για ακύρωση των συμφωνιών. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες» είπε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, η Κομισιόν προχώρησε σε χορήγηση 110 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε πως δεν θα κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζα απέναντι στην Τουρκία, μετά τις απειλές από την Άγκυρα για ακύρωση των συμφωνιών. «Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες» είπε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, η Κομισιόν προχώρησε σε χορήγηση 110 εκατ. ευρώ στην Άγκυρα για το προσφυγικό.

Η Τουρκία, διά του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε απειλήσει την Δευτέρα με ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό εάν η ΕΕ «δεν τηρούσε τις δικές της δεσμεύσεις», δηλαδή την απελευθέρωση της βίζα μέχρι το καλοκαίρι.

Μιλώντας την Τρίτη από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα νερώσουμε τα κριτήρια» για τη βίζα.

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της τους επόμενους μήνες» υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Χορήγηση κεφαλαίων για το προσφυγικό

Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη χορήγηση 110 εκατ. ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, που αφορούσε την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, επιπλέον 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των εξόδων των μεταναστών που έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία (τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση). Επιπλέον 50 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία.

Συνολικά, η ΕΕ έχει παράσχει μέχρι στιγμής 187 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό. «Αυτή η βοήθεια θα συνδυαστεί με τις προσπάθειες της Επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή των νομικών εγγυήσεων που παρείχε η Τουρκία για όλους τους μετανάστες που έχουν επιστραφεί» δήλωσε ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρίστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι η παροχή επιπλέον 50 εκατ. ευρω σε ανθρωπιστική βοήθεια καταδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ «να κινητοποιήσει γρήγορα τους εταίρους από τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς έτσι ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024