Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άκυρο, λόγω χαμηλής συμμετοχής, το ιταλικό δημοψήφισμα για τις εξορύξεις

Άκυρο, λόγω χαμηλής συμμετοχής, το ιταλικό δημοψήφισμα για τις εξορύξεις

Δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον το ψηφοφόρων το δημοψήφισμα στην Ιταλία για περιορισμούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με μόλις το 31,6% να προσέρχεται στις κάλπες η οποία και, ως εκ τούτου, είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Η κυβέρνηση Ρέντσι χαιρέτισε εμμέσως την εξέλιξη, λέγοντας πως το δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα των «προσωπικών αναγκών» αξιωματούχων στην αυτοδιοίκηση και αναφέροντας ως συμπέρασμα πως «η δημαγωγία δεν αποδίδει».

Δεν κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον το ψηφοφόρων το δημοψήφισμα στην Ιταλία για περιορισμούς στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, με μόλις το 31,6% να προσέρχεται στις κάλπες η οποία και, ως εκ τούτου, είναι σαν να μην έγινε ποτέ.

Η κυβέρνηση Ρέντσι χαιρέτισε εμμέσως την εξέλιξη, λέγοντας πως το δημοψήφισμα ήταν αποτέλεσμα των «προσωπικών αναγκών» αξιωματούχων στην αυτοδιοίκηση και αναφέροντας ως συμπέρασμα πως «η δημαγωγία δεν αποδίδει».

Ο ίδιος ο Ρέντσι είχε πει πως δεν θα πήγαινε στην κάλπη, στηρίζοντας την αποχή, ενώ ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος PD είχαν στηρίξει το «όχι» -παρά το ότι οι αξιωματούχοι των περιφερειών που είχαν κινητοποιήσει το δημοψήφισμα, ζητώντας «ναι», προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Η μάχη του δημοψηφίσματος είχε ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση παρέτεινε όλες τις υπάρχουσες άδειες, αρχικής διάρκειας 30 ετών, για εξορύξεις εντός 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές μέχρι την εξάντληση των κοιτασμάτων.

Εννέα περιφέρειες αντιτέθηκαν στην επέκταση, ξεκινώντας τις διαδικασίες για το δημοψήφισμα με στόχο την απόσυρση της διάταξης. Τελικά, από το 31,6% που πήγε στις κάλπες, το 85,5% είπε «ναι» στην απόσυρση -με όριο όμως το 50% στην εκλογική συμμετοχή για να είναι έγκυρη η κάλπη.

Το δημοψήφισμα θεωρείτο ότι θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις είτε στην επενδυτική δραστηριότητα (εξ αρχής, οι πετρελαϊκές εταιρείες υπολόγιζαν μόνο στις αρχικές διάρκειες των αδειών) είτε στην ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας, καθώς το μέτρο αφορούσε μόνο το 4% των ετήσιων αναγκών της – η οποία καλύπτει με εισαγωγές το 90% των ενεργειακών της αναγκών.

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι σχολίασε σε χαμηλούς τόνους την έκβαση του δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να αποφεύγει τις αιχμές εναντίον όσων το επιδίωξαν. «Η κυβέρνηση δεν προσμετρά τον εαυτό της στους νικητές, νικητές είναι οι μηχανικοί και οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι στις πλατφόρμες» είπε μετά την κάλπη.

Σημειώνοντας πως έχει «άπειρο σεβασμό για όσους πήγαν στην κάλπη, ό,τι κι αν ψήφισαν, επειδή όποιος ψηφίζει δεν χάνει ποτέ», είπε: «Ηττημένοι υπάρχουν όμως, και έχουν ονοματεπώνυμα, είναι εκείνοι οι αξιωματούχοι που θέλησαν να εκμεταλλευτούν το δημοψήφισμα για προσωπικές τους ανάγκες», προσθέτοντας πως «φάνηκε ότι η δημαγωγία δεν αποδίδει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ναβάρο: «Ο Μεντιλίμπαρ μας έχει ενώσει, είμαστε μια οικογένεια»

Ο Ισπανός επιθετικός του Ολυμπιακού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βάσκο προπονητή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024