Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερος θάνατος για τους Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο

Δεύτερος θάνατος για τους Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο

«Πέθαναν» για δεύτερη φορά οι δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο… «Έκρηξη» πυροδότησε στην Ιταλία η εμφάνιση του γιου του διαβόητου «capo dei capi» της Κόζα Νόστρα στον «αέρα» της Rai, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη-«ύμνo» στον αρχινονό Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα από τον γιό του, Σάλβο, επίσης μαφιόζο…

«Πέθαναν» για δεύτερη φορά οι δικαστές Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο… «Έκρηξη» πυροδότησε στην Ιταλία η εμφάνιση του γιου του διαβόητου «capo dei capi» της Κόζα Νόστρα στον «αέρα» της Rai, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη-«ύμνο» στον αρχινονό Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα από τον γιό του, Σάλβο, επίσης μαφιόζο…

Η επίμαχη συνέντευξη του Σάλβο Ριίνα στην γνωστή εκπομπή Porta a Porta του βετεράνου δημοσιογράφου Μπρούνο Βέσπα προκάλεσε ρίγη με τους Ιταλούς να ακούν από τα χείλη του για την αγάπη που τρέφει για τον «εξαιρετικό άνθρωπο» που είναι ο πατέρας του, τις «αξίες» με τις οποίες τον γαλούχησε και τα χαρούμενα παιδικά του χρόνια –την ίδια εποχή που ο Τοτό Ριίνα, «το Τέρας», διέτασσε περισσότερους από 150 φόνους κρατώντας τα ηνία μαφίας της Σικελίας.

Από τη συχνότητα της ίδιας της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης ο Σάλβο Ριίνα αρνήθηκε να αναγνωρίσει αυτή καθαυτή την ύπαρξη της μαφίας, περιγράφοντάς την ως «τα πάντα και απολύτως τίποτα». Δεν ξέρει τι είναι η μαφία, δεν διερωτήθηκε ποτέ, είπε. «Αν σήμερα είμαι αυτό που είμαι, το οφείλω στους γονείς μου» συνέχισε -μαφιόζος ο ίδιος- διαφημίζοντας από τον «αέρα» της Rai το βιβλίο-ωδή στον πατέρα του.

Ο γιος του «αρχηγού όλων των αρχηγών», ο οποίος συνελήφθη το 1993 και βρίσκεται στη φυλακή, δήλωσε ότι δεν επαφίεται στον ίδιο να τον κρίνει ερωτηθείς από τον Μπρούνο Βέσπα (ο οποίος κατακεραυνώνεται για τη συνέντευξη) γιατί στο βιβλίο δεν υπάρχει ίχνος κριτικής. Υπάρχουν δίκες και αποφάσεις, ανέφερε –φροντίζοντας να προσθέσει ότι ο ίδιος «δεν τις συμμερίζεται».

Και όταν η συνέντευξη φθάνει σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες, τη δολοφονία των δικαστών που αποτελούν τα μεγαλύτερα σύμβολα στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, ο Σάλβο Ριίνα λέει απαθής ότι «πάντα σέβεται τους νεκρούς, όλους τους νεκρούς» και «δεν τους κρίνει γιατί ο,τιδήποτε πει μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Στις 23 Μαΐου του 1992 ο Τζοβάνι Φαλκόνε πλήρωσε με τη ζωή του τις έρευνες κατά της Κόζα Νόστρα στο Παλέρμο και λίγο αργότερα ακολούθησε η δολοφονία του φίλου και συναγωνιστή του Πάολο Μπορσελίνο κατ’ εντολή του «capo dei capi».

Ο δικαστής Φαλκόνε, που είχε κηρύξει πόλεμο στην ιταλική Κόζα Νόστρα, σκοτώθηκε από τη μαφία μαζί με τη γυναίκα του Φραντσέσκα Μορβίλο και τρεις άνδρες της φρουράς του από έκρηξη δυναμίτη 350 κιλών που είχε τοποθετηθεί δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο από το αεροδρόμιο του Παλέρμο κοντά στην πόλη του Κάπατσι.
Η βόμβα άνοιξε ένα τεράστιο κρατήρα στο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο του Παλέρμο.


Όταν η Rai μετέδιδε τον θάνατο του Τζοβάνι Φαλκόνε:




Και όταν μετέδωσε συνέντευξη του γιου του νονού που τον σκότωσε:

Για τη σφαγή του Κάπατσι, ο υιός Ριίνα μετέφερε τις… αναμνήσεις του. «Ήμουν 15 ετών, στο Παλέρμο. Μας είπαν ότι δολοφόνησαν τον Τζοβάνι Φαλκόνε. Μείναμε όλοι άφωνοι. Μετά γυρίσαμε στο σπίτι και ο πατέρας μου έβλεπε τις ειδήσεις. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό η υποψία ότι ο πατέρας μου βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις»…

Η συνέντευξη του Σάλβο Ριίνα προκάλεσε κύμα οργής στην πολιτική σκηνή και συγγενείς θυμάτων της μαφίας με σφοδρά «πυρά» να στρέφονται εναντίον την Rai, σύσσωμη η διοίκηση της οποίας κλήθηκε άμεσα ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της δράσης της μαφίας.

Η εμφάνιση του γιού του Τοτό Ριίνα στη δημόσια τηλεόραση αποτελεί προσβολής προς όλους κατήγγειλε η Μαρία Φαλκόνε, αδελφή του Τζοβάνι Φαλκόνε.

«Με τη χθεσινή μετάδοση [το βράδυ της Τετάρτης] στην [εκπομπή] Porta a Porta, ο αδελφός μου Πάολο και ο Τζοβάνι Φαλκόνε πέθαναν για δεύτερη φορά» δήλωσε ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο. «Ο Βέσπα και η Rai θα πρέπει να ντρέπονται» συνέχισε, και σε ανάρτησή του στο Facebook μίλησε για τις πληγές που ανοίγουν ξανά.

Σφοδρή αντίδραση και από τον νυν πρόεδρο της Ιταλίας Γερουσίας και πρώην επικεφαλής εισαγγελέα στις έρενες κατά της μαφίας Πιέτρο Γκράσο: «Δεν με νοιάζει αν τα χέρια του Ριίνα χάιδεψαν τα παιδιά. Είναι τα ίδια χέρια που είναι βαμμένα στα χέρια αθώων» ανέφερε λέγοντας ότι η Rai εχει αντιμετωπίσει με περισσότερο σεβασμό έναν μαφιόζο από τον ίδιον.

Τεράστιες ήταν οι αντιδράσεις και στα κοινωνική δίκτυα, ενώ συγκεντρώνονται online υπογραφές για τη διακοπή της μετάδοσης της εκπομπής Porta a Porta.

Στην επίμαχη συνέντευξη, ο Σάλβο Ριίνα αν και δεν… γνωρίζει τι ακριβώς είναι η μαφία την οποία επί της ουσίας διαφήμισε, έχει άποψη για τους μετανοημένους μαφιόζους -«που μια μέρα θα πρέπει να μετανοήσουν ενώπιον του Θεού».

Μόνο στην Ιταλία οι «pentiti» αυτοκατηγορούνται για εκατοντάδες δολοφονίες και δεν κάνουν ούτε μία ημέρα φυλακή, είπε σχολιάζοντας εικόνες από τη σύλληψη του διαβόητου Τζοβάνι Μπρούσκα και επαναλαμβάνοντας αυτό που γράφει στο βιβλίο του ότι «στην Ιταλία οι μεταμεληθέντες ξαφνικά γίνονται σεβεστοί». Ο Μπρούνο Βέσπα στο σημείο αυτό δεν απάντησε ποτέ ότι ο Μπρούσκα βρίσκεται στη φυλακή και εκτίει την ποινή του, ένα από τα πολλά σημεία για τα οποία δέχεται σφοδρή κριτική ο δημοσιογράφος –ο οποίος υπεραμύνθηκε της συνέντευξης ως μια πολύτιμη ματιά στη ζωή μαφιόζικης φαμίλιας…


Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον τελικό του Conference League

Οι τρόποι με τους οποίους οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα προμηθευτούν τα εισιτήριά τους για τον μεγάλο τελικό του Conference League…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024