Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι γνωστό για τον συλληφθέντα ως «άνδρα με τα λευκά» Φεϊσάλ Σεφού

Τι είναι γνωστό για τον συλληφθέντα ως «άνδρα με τα λευκά» Φεϊσάλ Σεφού

Η σύλληψη του Φεϊσάλ Σεφού έγινε μπροστά από τα κεντρικά της Γενικής Εισαγγελίας του Βελγίου υπό συνθήκες που ακόμη παραμένουν άγνωστες - και σύμφωνα με τις Αρχές, αυτόπτης μάρτυρας τον αναγνώρισε ως τον «άνδρα με τα λευκά» στο βίντεο από το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ στην επίθεση της 22ας Μαρτίου. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στο φως βγαίνουν στοιχεία από το παρελθόν του που σκιαγραφούν την πορεία και την δραστηριότητά του.

Η σύλληψη του Φεϊσάλ Σεφού έγινε μπροστά από τα κεντρικά της Γενικής Εισαγγελίας του Βελγίου υπό συνθήκες που ακόμη παραμένουν άγνωστες – και σύμφωνα με τις Αρχές, αυτόπτης μάρτυρας τον αναγνώρισε ως τον «άνδρα με τα λευκά» στο βίντεο από το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ στην επίθεση της 22ας Μαρτίου.

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στο φως βγαίνουν στοιχεία από το παρελθόν του που σκιαγραφούν την πορεία και την δραστηριότητά του.

H σύλληψή του είχε γίνει την Πέμπτη. Σύμφωνα με την βελγική εισαγγελία, συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ένα Citroen μπροστά από το κτίριο, μαζί με άλλα δύο άτομα, υπό αιδευκρίνιστες μέχρι στιγμή συνθήκες. Οι άλλοι δύο έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Η απαγγελία κατηγοριών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση έγινε επειδή υπάρχουν «σοβαρές και συγκλίνουσες» ενδείξεις, όπως μεταδίδει η βελγική Soir.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, τον αναγνώρισε και επίσημα στη συνέχεια, το Σάββατο, ο οδηγός ταξί που είχε μεταφέρει την ομάδα των δραστών στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.

Στην έρευνα που έγινε στην κατοικία του δεν βρέθηκαν όπλα ή έκρηκτικά.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές που επκαλείται η βελγική εφημερίδα Het Nieuwsbald τον θέλουν να είχε θεαθεί στην περιοχή γύρω από το μετρό το Μάελμπεκ (το δεύτερο σημείο των επιθέσεων, μία ώρα μετά την έκρηξη στο αεροδρόμιο) μετά την επίθεση. Η αναφορά αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Φαϊσάλ Σεφού ήταν ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Είχε απασχολήσει ιδιαίτερα κυρίως εξαιτίας ενός βίντεο ρεπορτάζ του το 2014, το οποίο επικεντρωνόταν στο ότι σε αιτούντες άσυλο είχε μοιραστεί την περίοδο του Ραμαζανιύ γεύμα πριν τη δύση του ηλίου (οπότε και σπάει η νηστεία).

Επιπλέον, είχε ήδη προκαλέσει ανησυχία σε οργανώσεις αλληλέγγυων σε πρόσφυγες και μετανάστες εξαιτίας της δραστηριότητάς του στο πάρκο Μαξιμιλιάν, όπου συγκεντρώνονταν αιτούντες άσυλο. Επειδή υπήρχαν υποψίες πως προσπαθούσε να στρατολογήσει τζιχαντιστές μεταξύ των αιτούντων άσυλο, όπως αναφέρει η Soir, η δημοτική αρχή υπό τον σοσιαλιστή δήμαρχο είχε εκδώσει διαταγή που του απαγόρευαν την πρόσβαση.

Ο Φαϊσάλ φέρεται να ήταν «γνωστός στις Αρχές» αρκετά νωρίτερα: Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το Sudinfo, το 2003 είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες για ποινικά αδικήματα.

Το ίδιο βελγικό ΜΜΕ υποστηρίζει, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, ότι έναν χρόνο νωρίτερα, το 2002, ο μεγαλύτερος αδερφός του, Καρίμ, είχε πέσει νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024