Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Πέντε νεκροί και 36 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ), στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από το ελληνικό προξενείο. Η έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Τρεις ισραηλινοί, ένας ιρανός και ο ίδιος ο βομβιστής σκοτώθηκαν στην επίθεση. Άδειασε από τουρίστες η περιοχή, έκλεισαν τα καταστήματα στον μεγάλο εμπορικό δρόμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Δείτε βίντεο και εικόνες από το σημείο της επίθεσης (προσοχή σκληρό περιεχόμενο)

Πέντε νεκροί και 36 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Μεγάλη Οδό του Πέρα (Ιστικλάλ) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, απέναντι από το ελληνικό προξενείο.

Η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, που είναι μεταξύ των θυμάτων. Τρεις Ισραηλινοί υπήκοοι και ένας Ιρανός πολίτης έχασαν την ζωή τους στην επίθεση, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους.

Οι Ισραηλινοί πολίτες που σκοτώθηκαν αναγνωρίστηκαν ως οι Σίμχα Σιμάν Ντεμρί (ηλικίας 60 ετών), Γιόναθαν Σουχέρ (40 ετών), Αβραάμ Γκόλντμαν (70 ετών) και ο Ιρανός υπήκοος που έχασε την ζωή του ονομάζεται Άλι Ρίζα Καλμάν (η ηλικία του δεν έχει διευκρινιστεί), μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN- Turk.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν διαθέτει αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στοχοθετήθηκαν ειδικά Ισραηλινοί πολίτες.

«Δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτή η επίθεση είχε ως στόχο Ισραηλινούς» επισήμανε ο Νετανιάχου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα εκδοθούν αυστηρότερες συστάσεις και οδηγίες προς τους Ισραηλινούς που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «όμως βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές».

Από τους 36 τραυματίες, οι επτά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ
μεταξύ των τραυματιών είναι 12 ξένοι υπήκοοι -οι τρεις Ισραηλινοί. Την
πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Μεταξύ των τραυματιών είναι επίσης ιρλανδοί και ισλανδοί πολίτες.

Η επίθεση έγινε στον μεγάλο εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκονται διάσημα εμπορικά καταστήματα, ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες και πολλά ξενοδοχεία. Αμέσως μετά την ισχυρή έκρηξη, στην περιοχή επικράτησε πανικός. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα και οι τουρίστες, ιδίως οι Ισραηλινοί, άδειασαν τα ξενοδοχεία και εγκαταλείπουν την περιοχή.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα ευρήματα στο χώρο της επίθεσης δείχνουν ότι ο βομβιστής είχε σχέσεις ή με το PKK ή με το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας από τους αξιωματούχους, υποστήριξε ότι ο βομβιστής σχεδίαζε να χτυπήσει άλλο κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, ώστε να υπάρξουν περισσότερα θύματα. «Ο βομβιστής ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό πριν φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο της επίθεσης, καθώς φοβήθηκε από την παρουσία της αστυνομίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η στρατιωτική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης, ενώ ιατροδικαστικές ομάδες προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, με την εναέρια κάλυψη αστυνομικών ελικοπτέρων.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας, αποκαλώντας την «απάνθρωπη», ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των «κέντρων της τρομοκρατίας». «Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις» επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωση. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως» τόνισε.

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Την επίθεση καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ήταν ακόμη μία τρομοκρατική επίθεση με στόχο αθώους πολίτες και συμμάχους μας στην Τουρκία» δήλωσε

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ Newroz. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.

Την επίθεση καταδίκασε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «αποτρόπαια και δειλή ενέργεια». «Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία» τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024