Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στο στόχαστρο τώρα ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Dogan

Τουρκία: Στο στόχαστρο τώρα ο όμιλος μέσων ενημέρωσης Dogan

Τη δίωξη του ιδρυτή της εταιρείας συμμετοχών Doğan Holding και προέδρου της τράπεζας Isbank, Αϊντίν Ντογάν, ετοιμάζει εισαγγελέας με την κατηγορία της ανάμειξης σε δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, σύμφωνα με τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο. Αποκρούει ως ανυπόστατες τις κατηγορίες ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, στον οποίο ανήκουν η εφημερίδα Hürriyet, καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και Kanal D.

Τη δίωξη του ιδρυτή της εταιρείας συμμετοχών Doğan Holding και προέδρου της τράπεζας Isbank, Αϊντίν Ντογάν, ετοιμάζει εισαγγελέας με την κατηγορία της ανάμειξης σε δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, σύμφωνα με τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο. Αποκρούει ως ανυπόστατες τις κατηγορίες ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, στον οποίο ανήκουν η εφημερίδα Hürriyet, καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Turk Kanal D.

Ο εισαγγελέας επιδιώκει την καταδίκη του Αϊντίν Ντογάν σε ποινή κάθειρξης 23 ετών, έγραψαν την Πέμπτη πολλές εφημερίδες που πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση.

Οι κατηγορίες χρονολογούνται από την εποχή που η Doğan Holding και η Isbank -η μεγαλύτερη εισηγμένη στο χρηματιστήριο τουρκική τράπεζα- ήταν μέτοχοι της εταιρείας διανομής καυσίμων Petrol Ofisi, πριν η τελευταία εξαγοραστεί από την αυστριακή εταιρεία ÖMV το 2010.

Πέραν του Ντογάν, και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Isbank Ερσίν Οζιντσέ κατηγορείται για ανάμειξη στη χρηματοδότηση του δικτύου λαθρεμπορίου από το 2001 έως το 2007, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam.

Ο όμιλος Doğan απάντησε με ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του δικτυακού τόπου της εφημερίδας Hürriyet, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις κατηγορίες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επίσης η Isbank, την οποία απευθύνει στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η τράπεζα αναφέρει πως θα προχωρήσει σε κάθε νομική ενέργεια για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα της ίδιας και των διευθυντών της, αλλά διευκρινίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση για το θέμα.

Η υπόθεση χρονολογείται από την εποχή που η Dogan Holding και η Isbank ήταν μέτοχοι στον διανομέα καυσίμων Petrol Ofisi, πριν από την εξαγορά του το 2010 από την αυστριακή εταιρεία OMV.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εισαγγελείς είχαν αρχίσει έρευνα σε βάρος του Dogan Media Group για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας». Το 2009 είχε επιβληθεί στον όμιλο πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων για απλήρωτους φόρους, σε μια ενέργεια την οποία επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν απόπειρα να συντριβούν αυτοί που επικρίνουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αφού η εφημερίδα είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις κατηγορίες κατά του Τούρκου προέδρου για διαφθορά.

Συνεργάτης του Ερντογάν είχε ζητήσει επίσης τον Ιανουάριο να εθνικοποιηθεί η Isbank, στην οποία έχει μερίδιο 28% το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Τουρκίας χειρίζονται θέματα που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «προβληματισμένη» διότι οι τουρκικές αρχές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό να «κλείσουν» ή να «επέμβουν στην έκδοση» διαφόρων μέσων ενημέρωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024