Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ο Ορμπάν φτιάχνει κλίμα, «προσφέραμε βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά αρνήθηκε»

Η προαναγγελία ουγγρικού δημοψηφίσματος δένει στην στρατηγική πίεσης της Βουδαπέστης για το προσφυγικό -κι αν, επιπλέον, το δημοψήφισμα έχει και εσωπολιτικό πλεονεκτήμα, τότε αυτό είναι... «ευτυχής σύμπτωση». Ο Ορμπάν απορρίπτει ως «ψευδαίσθηση» τη συμφωνία με την Τουρκία και δεν ακούει τις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις: «Τους προσφέραμε βοήθεια, αλλά τα απέρριψαν όλα» λέει.

Η προαναγγελία ουγγρικού δημοψηφίσματος για το προσφυγικό δένει με την πίεση που θέλει να ασκήσει η Βουδαπέστη, ως «προμετωπίδα» του Βίζεγκραντ, στην στάση της ΕΕ με την οποία δεν κρύβει πως διαφωνεί πλήρως -κι αν, επιπλέον, το δημοψήφισμα έχει και εσωπολιτικό πλεονεκτήμα, τότε αυτό είναι… «ευτυχής σύμπτωση».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός επανέρχεται στην κριτική του στην ευρωπαϊκή στρατηγική, απορρίπτοντας ως «ψευδαίσθηση» τη συμφωνία με την Τουρκία και δεν ακούει τις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις: «Τους προσφέραμε βοήθεια, αλλά τα απέρριψαν όλα» λέει.

«Ζητιανεύουμε από τον κύριο Ερντογάν για την ασφάλεια στα σύνορά μας, με αντάλλαγμα χρήματα και υποσχέσεις, επειδή δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε μόνοι μας» λέει ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild.

«Η Ευρώπη καθίσταται έτσι εξαρτώμενη από την καλή θέληση της Τουρκίας» είπε. «Οι Βρυξέλλες δίνουν στους Τούρκους υποσχέσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τηρήσουν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «το σχέδιο να πάρουμε χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία και να τους μοιράσουμε στην Ευρώπη είναι ψευδαίσθηση» είπε χαρακτηριστικά.

Και τόνισε: «Αν η Ουγγαρία συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, θα με κρεμούσαν σε στύλο στη Βουδαπέστη».

Όσον αφορά την Ελλάδα, στην επισήμανση πως η χώρα θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, ο ούγγρος πρωθυπουργός απαντά ότι η Βουδαπέστη προσέφερε «κάθε μορφή βοήθειας» στην Ελλάδα, ακόμη και διάθεση δυνάμεων για φύλαξη των συνόρων, αλλά τα απέρριψε όλα. «Μπορείς να βοηθήσεις μόνο εκείνος που θέλει να αφήσει να τον βοηθήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Βολικό δημοψήφισμα στρατηγικής

Η προαναγγελία δημοψήφισματος, την διεξαγωγή του οποίου η Βουδαπέστη φαίνεται αρχικά ότι τοποθετεί κάπου στον Ιούνιο, έχει ως τελευταίο στόχο να εκφραστούν οι Ούγγροι για την προσφυγική πολιτική.

Ο Ορμπάν θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της ΕΕ για σχήμα ανακατανομής προσφύγων -η οποία είχε ληφθεί με «παράκαμψη» διαφωνούντων. Η ουγγρική κυβέρνηση επανέλαβε πως διαφωνεί κατηγορηματικά με την απόφαση (διαλύοντας οποιαδήποτε αμφιβολία μπορεί να υπήρχε για το τι στάση θα κρατούσε σε σχετικό δημοψήφισμα).

Η απόφαση μπορεί να έχει βρει ελάχιστη εφαρμογή, όμως το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται από τη Βουδαπέστη ως «χαρτί» απέναντι στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να ενισχύσει το ουγγρικό μπλόκο (τμήμα τω «τεσσάρων του Βίζεγκραντ») απέναντι στην γενικότερη στάση στο προσφυγικό.

Κανένας δεν έχει αμφιβολία τι θα έβγαζε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, δεδομένου του κλίματος στην ουγγρική κοινή γνώμη.

Δευτερευόντως δε, η διενέργεια τέτοιου δημοψηφίσματος θα κυριαρχούσε τους επόμενους μήνες στην ουγγρική πολιτική σκηνή – μακριά από δύσκολα πεδία για την ουγγρική κυβέρνηση. Τα δύο κρισιμότερα: Στις κινητοποιήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, με τις οποίες συντάσσονται και τμήματα των ψηφοφόρων του Ορμπάν, έχουν προστεθεί και κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας.

Αναμενόμενη καταψήφιση σε δημοψήφισμα θα εμφάνιζε όχι μόνο τους ψηφοφόρους του Ορμπάν να συντάσσονται με τον πρωθυπουργό αλλά και την πλειοψηφία των Ούγγρων. Ενδεικτικά: Όταν ρωτήθηκε ο ούγγρος πρωθυπουργός εάν θα παραιτείτο σε περίπτωση ήττας στο δημοψήφισμα, χαμογέλασε και απάντησε ότι «δεν έχει διερευνήσει» αυτό το ενδεχόμενο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024