Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία και προσφυγικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Βρετανία και προσφυγικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή. Η συμφωνία με το Λονδίνο θεωρείται συμφωνία «τώρα ή ποτέ» και παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κάμερον, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους, πολλές από τις διαφορές παραμένουν. Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί και το προσφυγικό, στη σκιά των επικρίσεων που δέχεται η Αυστρία για την απόφαση να θέσει ημερήσιο πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή. Η συμφωνία με το Λονδίνο θεωρείται συμφωνία «τώρα ή ποτέ» και παρά το γεγονός ότι τόσο ο Κάμερον, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους, πολλές από τις διαφορές παραμένουν.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι είναι έτοιμος για σκληρή δουλειά, σημειώνοντας ότι μία συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί εάν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά των χωρών – μελών της ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και σημείωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται εν μέσω «πολύ δύσκολων και ευαίσθητων διαπραγματεύσεων».

Ενδεικτική των δύσκολων διαπραγματεύσεων και η δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά τόνισε ότι καμία από τις χώρες δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο. «Μία συμφωνία είναι εφικτή, επειδή είναι απαραίτητη» είπε, τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα βέτο, καμία χώρα δεν πρέπει να αποκλείει τον εαυτό της από τους κοινούς κανόνες ή τις κοινές Αρχές».

«Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει» σημείωσε ο Ολάντ.

Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι έχει έρθει η κρίσιμη στιγμή για την επίτευξη συμφωνίας, με ορισμένες από τις διαφορές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει το Λονδίνο να παραμένουν.

Αισιόδοξος δήλωσε, πάντως, νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Η αίσθησή μου είναι ότι θα μπορούσαμε αύριο να συμφωνήσουμε στη βάση των προσχεδίων, πάνω στα οποία η Βρετανία έκανε προτάσεις, αλλά παραμένουν ορισμένα προβλήματα».

Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συζητηθεί και το προσφυγικό, στη σκιά των επικρίσεων που δέχεται η Αυστρία για την απόφαση να θέσει ημερήσιο πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα, με τη Βιέννη να επιμένει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί.


Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να υπάρξει πρόοδος στο προσφυγικό, καθώς η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Νταβούτογλου-Τσίπρα-Μέρκελ και η εντεκαμερής με τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού, ακυρώθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι σημαντικό από γερμανικής πλευράς. Όσον αφορά το προσφυγικό, η Μέρκελ επανέλαβε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία». Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε -με σκληρό μήνυμα προς τον Κάμερον: «Στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχουν κανόνες για κάποιους και a la carte για άλλους».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι είναι λογικό να αναμένεται συμφωνία με τη Βρετανία που θα επιτρέπει στον Ντέιβιντ Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα.

Τη στήριξή του στον Κάμερον εξέφρασε ο εσθονός πρωθυπουργός. «Είμαστε σήμερα εδώ για να καταλήξουμε σε μία δίκαιη συμφωνία, έτσι ώστε ο Ντέιβιντ να προτείνει στο βρετανικό λαό να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα. Είμαι βέβαιος ότι αυτού του είδους η συμφωνία είναι εφικτή και εργαζόμαστε σκληρά για να την επιτύχουμε σήμερα».

Σημειώνεται ότι το δείπνο εργασίας ξεκινά στις 20:00 (τοπική ώρα), ενώ η Σύνοδος θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζώκας ενόψει Final Four: «Να σταθούμε πιο τυχεροί από τα δύο προηγούμενα» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και για το επικείμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024