Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τρέφει αυταπάτες», το μήνυμα ΗΠΑ και Ριάντ για Άσαντ

«Τρέφει αυταπάτες», το μήνυμα ΗΠΑ και Ριάντ για Άσαντ

Να μην τρέφει αυταπάτες πως υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Συρίας κάλεσαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας στον απόηχο της συμφωνίας για προώθηση της εκεχειρίας.

Να μην τρέφει αυταπάτες πως υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Συρίας κάλεσαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας στον απόηχο της συμφωνίας για προώθηση της εκεχειρίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε πως θα συνεχίσει να «πολεμά την τρομοκρατία», παράλληλα με τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, δηλώνοντας αποφασισμένος να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της Συρίας.

«Από την έναρξη της κρίσης, πιστεύουμε ακράδαντα στις διαπραγματεύσεις και την πολιτική δράση. Πάντως, το να διαπραγματευόμαστε δεν σημαίνει ότι σταματά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτές οι δύο πτυχές είναι εκ των ων ουκ άνευ στη Συρία (…). Η πρώτη είναι ανεξάρτητη από τη δεύτερη» ανέφερε.

«Τρέφει αυταπάτες αν πιστεύει ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Συρία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Σημαντική χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών ο Λευκός Οίκος, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μένουν πολλά να γίνουν. «Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η δουλειά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

«Τις ερχόμενες μέρες θα αναζητήσουμε για δράσεις, όχι λόγια, για να δείξουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προετοιμασμένες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, πως η Ρωσία επιδείνωσε σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, στοχεύοντας περιοχές όπου υπήρχε μικρή παρουσία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ήρθε η ώρα γι’ αυτούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πρόφαση ότι κυνηγούν το ΙΚ, το οποίο χρησιμοποιούν για να εμπλακούν περαιτέρω στο σεχταριστικό εμφύλιο πόλεμο» είπε.

Μήνυμα-προειδοποίηση προς τον σύρο πρόεδρο έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Δεν θα υπάρξει Μπασάρ αλ Άσαντ στο μέλλον. Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή τρία χρόνια, αλλά δεν θα φέρει ευθύνη πλέον για την Συρία. Τελεία και παύλα» είπε.

Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την εμπλοκή της Ρωσίας στον πενταετή πόλεμο, σημειώνοντας πως η αποφασιστικότητα του συριακού λαού να ανατρέψει τον Άσαντ παραμένει αδιάλειπτη, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και την καταδίωξή του μέσα στη χώρα.

Παράλληλα τόνισε πως οι προηγούμενες εκκλήσεις του Άσαντ προς το Ιράν, την σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ και σιιτικές ένοπλες δυνάμεις από το Ιράκ και το Πακιστάν για παροχή βοήθειας στις κυβερνητικές δυνάμεις, απέβησαν μάταιες.

«Τώρα κάλεσε τους Ρώσους, αλλά ούτε αυτοί θα κατορθώσουν να τον βοηθήσουν» υποστήριξε ο Τζουμπέιρ.

Σε ερώτηση σχετικά με μια πιο άμεση στρατιωτική εμπλοκή και αποστολή «χερσαίων δυνάμεων», ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ ανέφερε πως αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ανάμεσα στα κράτη μέλη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Εάν ο συνασπισμός αποφασίσει την αποστολή ειδικών δυνάμεων στην μάχη ενάντια του ΙΚ στη Συρία, η Σαουδική Αραβία θα είναι έτοιμη να συμμετάσχει» είπε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων από δυνάμεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας άφησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αν υπάρξει μια στρατηγική κατά του ΙΚ, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετάσχουν σε μια χερσαία επιχείρηση» είπε, σύμφωνα με τις εφημερίδες Yeni Safak και Haberturk, προσθέτοντας πως η Σαουδική Αραβία στέλνει αεροσκάφη στην στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Την Παρασκευή, στο περιθώριο συνόδου στο Μόναχο, ο Τζουμπέιρ αποκάλεσε τον Άσαντ ως τον «πιο αποτελεσματικό μαγνήτη για τους εξτρεμιστές και τους τρομοκράτες στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής και εξέφερε την άποψη ότι έχει κρίσιμη σημασία να απομακρυνθεί από την εξουσία για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

Διοικητές των δυνάμεων των ανταρτών δήλωσαν πως δυνάμεις που τους υποστηρίζουν έστειλαν νέα εφόδια πυραύλων εδάφους-εδάφους για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε δηλώσεις τους στο Reuters, οι διοικητές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι με βεληνεκές 20 χλμ. εστάλησαν ως απάντηση της επίθεσης που έχει κόψει τις γραμμές εφοδιασμού των ανταρτών από τα τουρκικά σύνορα προς τα σημεία στο Χαλέπι που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Αποτελεί άριστη επιπλέον δύναμη πυρός για μας» δήλωσε ένας εκ των διοικητών που αρνήθηκε να κατονομαστεί. Ο δεύτερος διοικητής ανέφερε πως οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για να πλήξουν θέσεις των δυνάμεων του στρατού πέρα από την γραμμή του μετώπου.

Ρωσική κορβέτα στη Μεσόγειο

Το Σάββατο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στις ακτές της Συρίας μια κορβέτα εκτόξευσης πυραύλων.

Η κορβέτα Zelyony Dol, εξοπλισμένη με πυραύλους Cruise Kalibr, η οποία εντάχθηκε στον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον Δεκέμβριο, ξεκίνησε για τη Μεσόγειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti, που επικαλείται πηγή ασφαλείας στην Κριμαία, η κορβέτα αυτή μεταβαίνει στη Συρία και ενδέχεται να συμμετάσχει στη ρωσική εκστρατεία με σκοπό την υποστήριξη του συριακού στρατού.

«Ο σκοπός αποστολής της κορβέτας δεν αποκαλύφθηκε, αλλά αφού είναι εξοπλισμένη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση δεν πρέπει να αποκλειστεί» εκτίμησε η πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024