Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε στη φυλακή της Χάγης ο στρατηγός Τόλιμιρ, δεξί χέρι του Μλάντιτς

Πέθανε στη φυλακή της Χάγης ο στρατηγός Τόλιμιρ, δεξί χέρι του Μλάντιτς

Ο σέρβος στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα το 1995, πέθανε στη φυλακή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), όπου εξέτιε την ποινή του.

Ο σέρβος στρατηγός Ζντράβκο Τόλιμιρ, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995, πέθανε στη φυλακή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), όπου εξέτιε την ποινή του.

Δεξί χέρι του Ράτκο Μλάντιτς, του αρχηγού των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας την εποχή του πολέμου, ο Τόλιμιρ πέθανε την περασμένη νύκτα σε ηλικία 67 ετών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ρασίμ Λιάζιτς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία επικύρωσε τον Απρίλιο 2015 την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης κατά του Ζντράβκο Τόλιμιρ.

Ως επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας, ο Ζντράβκο Τόλιμιρ καταδικάσθηκε για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995, λίγο πριν από τον τερματισμό του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Περισσότεροι από 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις στον θύλακα της ανατολικής Βοσνίας.

Καταδικάσθηκε τον Δεκέμβριο 2012, σε πρώτο βαθμό, σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, καθώς και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους, δολοφονίες, εξόντωση και καταδίωξη.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, έλαβε μέρος σε «κοινή εγκληματική επιχείρηση» με στόχο να καταστεί η Σρεμπρένιτσα εκκαθαρισμένη εθνοτικά σερβική ζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024