Δευτέρα 13 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ασάνζ δηλώνει έτοιμος να παραδοθεί αν επιτροπή του ΟΗΕ κρίνει σε βάρος του

Ο Ασάνζ δηλώνει έτοιμος να παραδοθεί αν επιτροπή του ΟΗΕ κρίνει σε βάρος του

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει διαφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί τη σύλληψη εάν επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει την υπόθεσή του κρίνει σε βάρος του. «Στην αντίθετη περίπτωση, περιμένω το διαβατήριό μου» τονίζει. «Αν βγει έξω, θα συλληφθεί» απαντά η αστυνομία - η επιτροπή θα «αποφασίσει υπέρ του», υποστηρίζει το BBC.

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει διαφύγει εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί τη σύλληψη εάν επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει την υπόθεσή του κρίνει σε βάρος του την Παρασκευή.

«Αν βγει έξω, θα συλληφθεί» απαντά η αστυνομία – η επιτροπή θα «αποφασίσει υπέρ του», υποστηρίζει το BBC.

Ο Άσανζ βαρύνεται με βρετανικό ένταλμα σύλληψης και αντιμετωπίζει έκδοση στη Σουηδία, με ενδεχόμενη έκδοσή του στη συνέχεια στις αρχές των ΗΠΑ.

Ο 44χρονος ιδρυτής του Wikileaks υπέβαλε αίτημα συνδρομής στη Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (WGAD, υπό τον Επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), υποστηρίζοντας πως ο αποκλεισμός του στο κτίριο της πρεσβείας συνιστά αυθαίρετη κράτηση.

Η επιτροπή συνεδριάζει από την Πέμπτη στη Γενεύη και αναμένεται την Παρασκευή να εκδώσει την ετυμηγορία του.

«Εάν χάσω την αγωγή εναντίον Βρετανίας και Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευή και θα αποδεχθώ τη σύλληψη από τις βρετανικές αρχές, καθώς θα ήταν άσκοπο το ενδεχόμενο έφεσης» ανέφερε τα ξημερώματα της Πέμπτης ανακοίνωση του Άσανζ που αναρτήθηκε μέσω Wikilealks.

Στην αντίθετη περίπτωση, «εάν νικήσω και κριθεί ότι οι κρατικές αρχές έχουν δράσει παράνομα, περιμένω να μου επιστραφεί άμεσα το διαβατήριό μου και να τερματιστούν νέες απόπειρες σύλληψής μου» τόνισε ο Άσανζ.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας ανέφερε μετά την ανακοίνωση Άσανζ πως «το ένταλμα σύλληψής του παραμένει σε ισχύ, και εάν βγει από την πρεσβεία θα γίνει κάθε προσπάθεια να συλληφθεί».

To βρετανικό BBC μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης πως οι πληροφορίες του είναι ότι η επιτροπή του ΟΗΕ θα αποφασίσει υπέρ του Άσαντ.

Αρχικά, η Στοκχόλμη είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 44χρονου με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού – πλέον, δεν έχει παραγραφεί μόνο η κατηγορία του βιασμού. Η Βρετανία έχει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για να τον εκδώσει στη Σουηδία, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για την δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Άστον Βίλα – Λίβερπουλ

LIVE: Άστον Βίλα – Λίβερπουλ. Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Άστον Βίλα – Λίβερπουλ για την 37η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports Premier League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Μαϊου 2024