Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα ρωσική παραβίαση βλέπει η Τουρκία, «καθαρή προπαγάνδα» λέει η Ρωσία

Νέα ρωσική παραβίαση βλέπει η Τουρκία, «καθαρή προπαγάνδα» λέει η Ρωσία

Η Τουρκία κατηγορεί τη Ρωσία για νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μαχητικό -κάτι όμως που η Μόσχασ αρνείται, λέγοντας πως δεν καταγράφηκε τίποτε τέτοιο στα ραντάρ. Ο ρώσος πρέσβης κλήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ο Ερντογάν ζήτησε συνάντηση με τον Πούτιν. Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα «να μην παραβιάσει ξανά εναέριο χώρο μελών της Συμμαχίας». 

Η Τουρκία κατηγορεί τη Ρωσία για νέα παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό μαχητικό, προειδοποιώντας τη ρωσική πλευρά πως εκείνη «φέρει την ευθύνη για τις όποιες βαριές συνέπειες» -κάτι όμως που η Μόσχασ αρνείται, λέγοντας πως δεν καταγράφηκε τίποτε τέτοιο στα ραντάρ. το ΝΑΤΟ καλεί να γίνει σεβαστός «ο εναέριος χώρος της συμμαχίας», ενώ ο Ερντογάν ζήτησε συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο ρώσος πρέσβης κλήθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, και σύμφωνα με την Άγκυρα ένα ρωσικό Sukhoi 34 «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις».

Κατά την Άγκυρα, η «παραβίαση είναι σαφές σημάδι ότι η Ρωσία επιδιώκει κλιμάκωση» και ανέφερε ότι η Μόσχα θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για ενδεχόμενες «ανεπιθύμητες συνέπειες».

Από την πλευρά της Μόσχας ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε την κατηγορία, αρνούμενο τα περί παραβίασης.

«Δεν υπήρξε καμία παραβίαση από ρωσικά μαχητικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο, αντιστράτηγος Ιγκός Κονασένκοφ. Τα τουρκικά ραντάρ, είπε, «δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν τον τύπο των αεροσκαφών ή το σε ποιες ένοπλες δυνάμεις ανήκους, τις ρωσικές ή του αμερικανικού συνασπισμού» προσέθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι τουρκικές δηλώσεις περί παραβίασης είναι καθαρή προπαγάνδα».

Το Νοέμβριο, η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi στην τουρκοσυριακή μεθόριο είχε οδηγήσει σε ταχύτατη κατάρρευση των διμερών σχέσεων, με τη Ρωσία να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Ξεχωριστά, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως μετά το περιστατικό ζήτησε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο. Πούτιν και Ερντογάν, υπενθυμίζεται, δεν έχουν συναντηθεί έκτοτε.

ΝΑΤΟ: Να γίνει σεβαστός ο ενάεριος χώρων μελών της Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ παρενέβη με μήνυμά του προς τη Ρωσία, καλώντας την να «σέβεται πλήρως» τον ενάεριο χώρο των μελών του.

«Ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας χθες [Παρασκευή]» ανέφερε ο γενικός γραμμετέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως τέτοια «προηγούμενα περιστατικά έχουν δείξει πόσο επικίνδυνη είναι αυτού είδους συμπεριφορά».

«Καλούμε τη Ρωσία να ενεργεί με υπεθυνότητα και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ» συνέχισε ο γγ, λέγοντας πως η Μόσχα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε «να μην επαναληφθεί παραβίαση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024