Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπάιντεν από Τουρκία: Έτοιμοι για στρατιωτική λύση κατά των τζιχαντιστών

Μπάιντεν από Τουρκία: Έτοιμοι για στρατιωτική λύση κατά των τζιχαντιστών

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο από την Τουρκία όπου βρίσκεται ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι έτοιμες για μία στρατιωτική λύση για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους εάν δεν επιτευχθεί πολιτική λύση. Το Κόμμα Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη Συρία στηρίζει η Ουάσινγκτον, με την Τουρκία να σημειώνει ότι η στρατιωτική πτέρυγα του PYD αποτελεί τμήμα του PKK.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο από την Τουρκία όπου βρίσκεται ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι έτοιμες για μία στρατιωτική λύση για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους εάν δεν επιτευχθεί πολιτική λύση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται εν μέσω της αβεβαιότητας για την διεξαγωγή των συνομιλιών για την ειρήνη στη Συρία. Οι συνομιλίες είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στη Γενεύη, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν εξαιτίας της διαφωνίας για το ποιοι θα συμμετάσχουν από την αντιπολίτευση.

«Γνωρίζουμε ότι θα ήταν καλύτερα εάν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μία πολιτική λύση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι -εάν αυτό δεν είναι πιθανό- να έχουμε μία στρατιωτική λύση στην επιχείρησή μας να εξαλείψουμε το Νταές» είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος μιλούσε για στρατιωτική λύση σε εδάφη στο Ισλαμικό Κράτος και όχι στη Συρία συνολικά.

Ο Μπάιντεν είχε επικρίνει την Τουρκία για τα πλήγματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Η συριακή αντιπολίτευση αποκλείει ακόμα και έμμεσες συνομιλίες εκτός και εάν η Δαμασκός λάβει μέτρα για να σταματήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και ο Νταβούτογλου συζήτησαν για το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης στη Συρία.

O συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες θα αποτύχουν εάν δεν εκπροσωπηθούν και οι Κούρδοι της Συρίας.

Οι ΗΠΑ διαχωρίζουν το PYD, τους μαχητές του οποίου στηρίζουν και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). O Νταβούτογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η στρατιωτική πτέρυγα του PYD είναι τμήμα και στηρίζεται από το PKK.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η κουρδική YPG (η στρατιωτική πτέρυγα του PYD) στη Συρία αποτελεί απειλή για την Άγκυρα.

Ο Μπάιντεν έσπευσε να ασκήσει κριτική στο PKK, λέγοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι η μόνη απειλή στην περιοχή. «Το PKK αποτελεί εξίσου απειλή και αυτό το γνωρίζουμε» σημείωσε ο Μπάιντεν.

«Το PKK δεν έχει εκφράσει επιθυμία να ζήσει ειρηνικά. Απλά και ξεκάθαρα, πρόκειται για μία τρομοκρατική οργάνωση. Και αυτό που συνεχίζουν να κάνουν είναι εξοργιστικό» σημείωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024