Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πέρασε ο νόμος που κάνει εχθρική για τους πρόσφυγες τη Δανία

Οι δανοί βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη δραστικές αλλαγές στη νομοθεσία που περιορίζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, την ώρα που νομικοί και υποστηρικτές ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η Κοπεγχάγη γυρίζει την πλάτη της στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Μεταξύ άλλων, θα καθυστερούν οι επανενώσεις οικογενειών, θα κατάσχονται πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων, ενώ η Δανία εξετάζει ακόμα και μέτρο μεταφοράς των προσφύγων σε καταυλισμούς εκτός πόλεων.

Οι δανοί βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη δραστικές αλλαγές στη νομοθεσία που περιορίζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, την ώρα που νομικοί και υποστηρικτές ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η Κοπεγχάγη γυρίζει την πλάτη της στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε ορίζει ότι θα καθυστερούν οι επανενώσεις οικογενειών, θα κατάσχονται πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων, ενώ εξετάζεται ακόμα και μέτρο μεταφοράς των προσφύγων σε καταυλισμούς εκτός πόλεων.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου η Δανία είχε ζητήσει να ανοίξει η συζήτηση για τη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων, την οποία πρώτη η χώρα είχε υπογράψει το 1951.

Ο δανός υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Γιένσεν εμφανίστηκε την Πέμπτη ενώπιον του ΟΗΕ, προκειμένου να παρουσιάσει την μεταναστευτική πολιτική της χώρας του.

Αρκετές ήταν οι χώρες που καταδίκασαν τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Κοπεγχάγη και εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση της ξενοφοβίας.

Την ίδια ώρα, στο Κοινοβούλιο της χώρας παρουσιαζόταν το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις για μία δεύτερη συζήτηση. Μία μόνο αλλαγή προτάθηκε, η οποία γρήγορα απορρίφθηκε, πριν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τους βουλευτές.

Φοβούμενη ντόμινο στην Ευρώπη, η Διεθνής Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) καταδίκασε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «υποδαυλίσει τον φόβο και την ξενοφοβία».

Τα μέτρα που λαμβάνει η Κοπεγχάγη μπορεί να αποτελούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατέληξαν υπηρεσίες του ΟΗΕ σε έκθεσή τους τον Ιανουάριο.

Η Δανία απαντά ότι δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τους μετανάστες ή να τους ενσωματώσει στην κοινωνία της χώρας.

«Η μεταναστευτική πολιτική της Δανίας αποφασίζεται στη Δανία, όχι στις Βρυξέλλες» σημείωσε η υπουργός Ενσωμάτωσης, Ίνγκερ Στόγμπεργκ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο -το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ πριν γίνει νόμος- επιτρέπεται στην κυβέρνηση να προχωρά σε κατασχέσεις μετρητών των προσφύγων, εάν το ποσό είναι πάνω από 1.340 ευρώ, καθώς και σε κατασχέσεις αντικειμένων αξίας μεγαλύτερης του ίδιου ποσού, αλλά θα τους «επιτρέπει» να κρατούν τις βέρες τους και άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.

Η Κοπεγχάγη θέλει να αυξήσει τον χρόνο αναμονής για τους πρόσφυγες που προέρχονται από πολεμικές ζώνες σε τρία από έναν χρόνο, πριν αυτοί να μπορούν να καταθέσουν αίτηση για να φέρουν στη χώρα τα μέλη των οικογενειών της.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την πρακτική αυτή ως «μεροληπτική», τονίζοντας ότι διαχωρίζει τους πρόσφυγες που ήδη έχουν σημαδευτεί από τα τραύματα του πολέμου.

Παράλληλα, μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία «χωριών» προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από πόλεις.

Η κυβέρνηση έχει κληθεί επίσης ενώπιον της Επιτροπής Ελευθεριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι στις 28 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κάλεσε να υπάρξουν αλλαγές στη Συνθήκη της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024