Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Παραιτείται την Παρασκευή ο Γκρούεφσκι καθ' οδόν προς τις πρόωρες

ΠΓΔΜ: Παραιτείται την Παρασκευή ο Γκρούεφσκι καθ’ οδόν προς τις πρόωρες

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι καθ' οδόν προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για την λύση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης. Την Παρασκευή θα βρίσκεται επίσης στα Σκόπια ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για κρίσιμης σημασίας επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι καθ’ οδόν προς τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για την λύση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης.

Την Παρασκευή θα βρίσκεται επίσης στα Σκόπια ο επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για κρίσιμης σημασίας επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι ο Γιοχάνες Χαν θα επαναλάβει στους αρχηγούς των κομμάτων την ευθύνη τους να εφαρμόσουν τη μεταξύ τους συμφωνία, περιλαμβανομένης της ανάγκης διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών.

«Η 15η Ιανουαρίου είναι κρίσιμη προθεσμία της πολιτικής συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας είναι σημαντική για την κυβέρνηση και τους πολίτες της χώρας. Αναμένω ότι τα εναπομείναντα στοιχεία της συμφωνίας θα επιλυθούν πριν ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, γεγονός που θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να οργανώσουν αξιόπιστες εκλογές, βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος» δήλωσε ο ίδιος εν όψει της επίσκεψής του.

Σε τηλεοπτική του ομιλία το βράδυ της Πέμπτης, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνέδεσε την αποχώρησή του με την ημερομηνία των εκλογών που έχει οριστεί για τις 24 Απριλίου, όμως οι αντίπαλοί του έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θέλουν να καθυστερήσει η ψηφοφορία.

Η επιστολή παραίτησης θα επιδοθεί την Παρασκευή στον πρόεδρο της Βουλής και μεταβατική κυβέρνηση θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες κάλπες.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη μεσολάβηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ενώ 100 ημέρες νωρίτερα -δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου- θα πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της οποίας θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο τελευταίος, βάσει της συμφωνίας, θα παραιτηθεί, όπως και προανήγγειλε, ώστε η Βουλή να αναδείξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ έχει δηλώσει ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις εκλογές του Απριλίου μόνον εάν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τίμιες και δημοκρατικές εκλογές.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι φέρει προσκόμματα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει αδιάβλητες εκλογές.

Από την μεριά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες μετά την αποκάλυψη, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, το οποίο έχει πλήξει σε ένα βαθμό το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ωστόσο, ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006 και επικρίνεται για αντιδημοκρατικές μεθόδους και συμπεριφορές στο εσωτερικό, συνεχίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να προηγείται σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν (2-1), αποθέωση για Ρόις στη νίκη της Ντόρτμουντ (4-0, vid)

Η Λεβερκούζεν τελείωσε την φετινή Bundesliga πρώτη και αήττητη (2-1) – «Πάρτι» της Ντόρτμουντ στην Βεστφαλία στο τελευταίο παιχνίδι του Ρόις (4-0).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024