Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου αρχίζει η Κομισιόν για τους νόμους της Πολωνίας

Διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου αρχίζει η Κομισιόν για τους νόμους της Πολωνίας

Τον νεοσύστατο μηχανισμό ελέγχου για ενδεχόμενη παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ για το κράτος δικαίου θέτει για πρώτη φορά σε κίνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φόντο τους αμφιλεγόμενους νόμους της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας για το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα δημόσια ΜΜΕ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε διά στόματος Τίμερμανς την έναρξη του προκαταρκτικού σταδίου της επίσημης διαδικασίας που έχει οδηγεί σε τροχιά σύγκρουσης Βρυξέλλες και Βαρσοβία.

Τον νεοσύστατο μηχανισμό ελέγχου για ενδεχόμενη παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ για το κράτος δικαίου θέτει για πρώτη φορά σε κίνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φόντο τους αμφιλεγόμενους νόμους της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας για το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα δημόσια ΜΜΕ.

«Σήμερα αποφασίσαμε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε προκαταρκτική διερεύνηση του ζητήματος» με βάση το πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς έπειτα από ασυνήθιστα μακρά συνεδρίαση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο [από τα τρία συνολικά] της διαδικασίας διασφάλισης του κράτους δικαίου, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, εξήγησε ο Τίμερμανς.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εισήχθη τον Μάρτιο του 2014 αφότου η Επιτροπή κατηγορήθηκε ότι δεν κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι Επίτροποι τάχθηκαν υπέρ της αναβολής εφαρμογής αυτής της διαδικασίας προς το παρόν.

«Ο σκοπός της διαδικασίας που ξεκινήσαμε είναι να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο, να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε βάθος και να ξεκινήσουμε διάλογο με τις πολωνικές αρχές χωρίς να προκαταβάλουμε τα πιθανά επόμενα βήματά μα» συνέχισε ο Τίμερμανς.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής διευκρίνισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν και τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα μέτρα που λαμβάνει η πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τον έλεγχό της στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την [εσωτερική] πολιτική της Πολωνίας, είναι απλώς η ευθύνη που έχουμε με βάση τις Συνθήκες. Η εσωτερική πολιτική της Πολωνίας δεν με αφορά, δεν ξέρω τίποτα για αυτήν και δεν θέλω να μάθω» τόνισε ο επίτροπος.

Παράλληλα με επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας ο Τίμερμανς σημειώνει ότι οι αλλαγές στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης θίγουν ζητήματα που αφορούν την ελευθερία και τον πλουραλισμό τους.

Η Πολωνία από πλευράς της ανακοίνωσε ότι θα περιμένει να λάβει γραπτώς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας σε βάρος της για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι επικρατεί «σύγχυση» μετά τις δηλώσεις Τίμερμανς.

«Θα θέλαμε να δούμε γραπτώς την απόφαση της Επιτροπής. Οι δηλώσεις του Τίμερμανς ήταν αντιφατικές» είπε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και των Βρυξελλών είναι πιθανόν να κρατήσουν πολλούς μήνες.

Για τις ανακοινώσεις του Τίμερμανς, ο Βαστσικόφσκι σχολίασε: «Από τη μία πλευρά μιλούσε για την ανάγκη διαλόγου με την Πολωνία και από την άλλη αναφέρθηκε στη διαδικασία διασφάλισης» του κράτους δικαίου.

«Αν μιλάμε για τις Συνθήκες της ΕΕ, η τροποποίηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αξιολόγησης της Κομισιόν. Για το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Τίμερμανς δεν έλαβε υπόψη του τις τελευταίες αποφάσεις του Δικαστηρίου να δεχθεί δύο δικαστές» συνέχισε ο Πολωνός υπουργός.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές της εβδομάδας να αποδεχθεί δύο δικαστές που είχε προτείνει το κυβερνών κόμμα PiS.

Η δήλωση του Τίμερμανς «προκαλεί περισσότερη σύγχυση» αντί να αποσαφηνίζει τα πράγματα, συνέχισε ο Βαστσικόφσκι. «Θα περιμένουμε να δούμε την απόφαση γραπτώς και σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα με άλλον τρόπο. Ο διάλογος θα πάρει μήνες» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024