Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καταλονία: Με δύναμη για ανεξαρτησία λέει ο υποψήφιος πρόεδρος πριν εκλεγεί

Καταλονία: Με δύναμη για ανεξαρτησία λέει ο υποψήφιος πρόεδρος πριν εκλεγεί

«Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού Kοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες» δήλωσε ο Κάρλες Πουίγδεμοντ υπό τις επευφημίες των βουλευτών, λίγες ώρες πριν το καταλανικό Κοινοβούλιο τον εκλέξει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης συνεργασίας -μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Αρτούρ Μας που έκλεισε την πόρτα σε νέα προσφυγή στις κάλπες.

«Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού Kοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες» δήλωσε την Κυριακή ο Κάρλες Πουίγδεμοντ υπό τις επευφημίες των βουλευτών, λίγες ώρες πριν το καταλανικό Κοινοβούλιο τον εκλέξει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και διάδοχο του Αρτούρ Μας.

Ο τελευταίος απέσυρε το Σάββατο τη υποψηφιότητά του για την προεδρία ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, που θα έθεταν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι αυτονομιστές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η παραίτησή του επέτρεψε τον σχηματισμό καταλανικής κυβέρνησης, όπου συμμετέχουν παρατάξεις που ξεκινούν από τους φιλελεύθερους συντηρητικούς και φθάνουν μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στόχος τους, η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εντός 18 μηνών.

Ο 53χρονος, αυτονομιστής, καταλανόφωνος δημοσιογράφος, είναι μέλος του κόμματος του Αρτούρ Μας και δήμαρχος της Χιρόνα από το 2001. Η υποψηφιότητά του αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο.

Στη Μαδρίτη «χαίρονταν τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η Καταλονία έχει κολλήσει. Από χθες, σημαίνουν και πάλι συναγερμό» δήλωσε σήμερα ο Αρτούρ Μας, ενώπιον μελών του κόμματός του.

Οι καταλανοί αυτονομιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους τη στιγμή που στη Μαδρίτη οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει κατακερματισμό του Κοινοβουλίου, όπου το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αναζητεί εις μάτην διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απέναντι στην αυτονομιστική πρόκληση της Καταλονίας, ο Μαριάνο Ραχόι, ελπίζει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και τους Ciudadanos, οι οποίοι αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φλερτάρει με τους Podemos και εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων, όμως η κατάσταση στην Βαρκελώνη περιπλέκει τα πράγματα.

Ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Χερνάνδο απέφυγε την Κυριακή να μιλήσει για συνασπισμούς, αλλά ενώπιον των δημοσιογράφων εξέφρασε την υποστήριξή του προς την προσωρινή κυβέρνηση ως προς την αποστολή «της τήρησης του νόμου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024